България е в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Това обяви в ефира на "Здравей, България" по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Климатичните условия не са водещи в една грипна вълна. Веднъж тръгнал пандемичния щам, той си се развива, независимо температурите. Но при по-топло време хората излизат повече, събират се на групи и вирусите се предават по-лесно.

Заболеваемостта през януари ще продължи да се увеличава, в Турция и Румъния е по-висока в момента. Като съчетаем грипа с коронавируса и другите респираторни вируси става неприятна смес”, каза Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена отпреди и не се очаква да има недостиг на легла в болниците.

"От 8 януари Китай вдига всички ограничения за пътувания. Това, съчетано с Лунната нова година, ще доведе до преселения на маса хора. Говорим за милиони, което ще ускори разпространението на COVID-19. Добрата новина е, че този щам не е толкова смъртоносен. Лекарите ни са много по-опитни", допълни още главният държавен здравен инспектор.

По думите му не подлежи на съмнение, че имунизираният е много по предпазен дори от преболедувалия. Според него ваксинационната кампания трябва да се поднови.  Относно грипа, за момента процентът на хоспитализации е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът.

И добави също, че пикът на респираторния синцитиалния вирус е бил около празниците. Той засяга предимно малки деца.

„Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук