Математикът проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката с коронавирус у нас.  "Прогнозата ми, че няма да има тотален локдаун и че броят на регистрираните случаи няма да стигне 10 000 на 15 октомври, ще се сбъдне", написа той в социалната мрежа.

Ето целия му пост във Фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 11 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

За смъртността - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември - 20882
починали до днес - 21656
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 774 (за 10 дни)
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Ама защо Витанов сравнявал октомври тази година с октомври миналата година. Защото тогава общественото съзнание не беше разядено още от анти-ковид и анти-ваксърски доктрини, а сега е. Затова.

Още нещо. Тази сутрин бях в БТВ. Ето линка https://btvnovinite.bg/…/prof-nikolaj-vitanov-nov-lokdaun…

Обърнете внимание на картинката. От БТВ са запазили картинката, която им нарисувах преди повече от месец, когато предсказах вторичния пик. Нещата станаха така, както са нарисувани. Не се наложи нищо да коригирам.

Чета форумите сега и си умирам от смях. Хейтърите са в амок. Плонжират горките в калта, не могат до понесат шамара. Да повторя, каквото казах и в студиото. Ако някой хейтър искаше да ме замести, той трябваше да нарисува същата картинка по същото време и да има доказателство, че го е направил.

Няма друга такава картинка. Нещо повече - тогава имаше масов рев и вой, че видите ли, Витанов предсказвал вторичен пик на вълната. Картинка дори нарисувал глупакът, че лесно да то хейтим след време. Какво до кажа тук. Следното:

Tеорема на Витанов за некадърността на хейтърите: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.
Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.
Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят отново. Из Родопите положението е по-спокойно.

Както виждате, прогнозата ми, че няма да има тотален локдаун и че броят на регистрираните случаи няма да стигне 10 000 на 15 октомври, ще се сбъдне. (да повторя пак за едни хейтърски дебели кратуни, дето все обратното разбират на това, което казвам- НЯМА ДА ИМА ТОТАЛЕН ЛОКДАУН НА 15 ОКТОМВРИ, БРОЯТ НА РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА ДЕН НЯМА ДА СТИГНЕ 10 000 НА 15 ОКТОМВРИ, ОСНОВНАТА ДУМА Е НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА - написах го 5 пъти това).

Следва прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост.


Кърджали пак е в оранжево. Още една относително спокойна седмица ги чака хората там. Из областите по Родопите - също ще е относително спокойно. Очакванията са много тъмно червената зона в западна България да се формира пак във втората половина на седмицата.


На картата на риска съгласно нашата методология София-град и Пловдив все още не са влезли във виолетовата зона. Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.03, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Образно казано - вируса ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази.

Разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. И този показател е влошен. С две думи - и тази седмица няма да е лека.


Както писах, предстои ми пътуване в чужбина и тогава няма да имам време да пиша тези сводки. Като наближи, ще ви информирам кога няма да има тази информация. Има време.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.