Тревога за галопиращите цени на тока и газа и липсата на реакция от страна на европейските институции изразиха българските депутати по време на дебата в Европейския парламент с фокус върху повишаването на цените за бизнеса и потребителите, ролята на енергийната ефективност и възобновяемата енергия и необходимостта от справяне с енергийната бедност.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов постави остро въпроса пред своите колеги от ЕП.

„Летящите цени на енергията шокираха бизнеса и накараха много семейства да се запитат, дали ще могат да платят сметките си тази зима. Това е на път да ги превърне в енергийни роби, а Европейският съюз не може да гарантира на своите граждани една от най-основните и важни обществени услуги на достъпна цена. И това се отнася най-силно за моята държава България, където и в момента хората изпитват затруднения да си платят сметките, а енергийната бедност е пет пъти по-висока от средната за Европа“, каза Витанов.

Той призова и за институционална намеса.

„Очевидно е, че пазарът сам по себе си не е в състояние да се регулира. В рамките на прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия подобни сътресения са очаквани. За да бъде обаче успешен енергийният преход трябва обща енергийна политика на Съюза, която да гарантира равни условия при сключване на договори с трети страни. Но най-вече Европейският съюз трябва да промени отношението си към ядрената енергетика и да я разглежда като зелена базова мощност, която да допринася за енергийната независимост“, каза още Петър Витанов.