"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете" - призова математикът проф. Николай Витанов  в личния си фейсбук профил. Ето неговият анализ на ситуацията с пандемията у нас:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 23 септември 2021 г.
Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).

1. Нямам друг профил освен този. Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да се ръсят глупости и да бъдете заблуждавани. Витанов казал това, Витанов казал онова. Витанов от днес ще казва само базовото репродуктивно число, нищо друго. Не слушайте хейтърите, които са готови нагло да лъжат за това, какво съм казал, само и само някой да им обърне внимание. Каквото казвам, го пише тук.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

С винкел по главата: Проф. Витанов за първи огласи част от бруталните заплахи срещу него!

Сега вече знаете защо пиша редовно горните 4 точки. Заплахи срещу мен днес четох по голям национален телевизионен канал, там съм депозирал е-мейла със заплахи за физическа саморазправа, за да е ясно, че не си фантазирам (като искат да ви го прочетат, като искат да го дават на прокуратурата). Вече е ясно, че имаше директно физическо посегателство срещу мен и семейството ми.

Тогава - никакви хейтъри и тролове не са добре дошли тук. Ще бъдат отстранявани безмилостно и без предупреждение. Мисля, че вече ви е много ясно, защо отношението ми към тях е такова.

Чета днес - ама то било много лесно да се предскаже втори пик. При нас, в нелинейния анализ на времеви редове има следния виц - много е лесно да предскажеш нищо, което вече се е случило. Къде бяхте, когато Витанов предсказа вторичен пик на тази вълна.

Търкаляхте се от смях, нали. Е, сега аз ще се търкалям от смях на напъните ви колко е лесно да се предскаже. Ами като е лесно, що не го предсказахте?

Следват картите. С две думи - вчера беше празник, картинките не са се променили много. Утре е петък, следват два почивни дни - пак няма да се променят много нещата. Процесите в дълбините обаче си вървят, имаме 11 области с дифузно разпространение на заразата. Слаба богу, София и Пловдив още не са сред тях и това ни спасява от подскачане на броя на случаите нагоре.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си я знаете - цялата е червена. Това е положението, какво де се прави. Пиша ви каквото излиза от числата. Ако искате някой да ви лъже, че всичко е наред или пък е много зле ситуацията, търсете го на друго място. Зле е, но се държим - София-град и Пловдив не са изгърмели още.
Базовото репродуктивно число днес е 1.1. Обхватът на заразата се разширява, засега с умерено темпо (под 1.3 сме).

Помните, че ви писах за линията 20000 - 40000-500000, нали и
че трите укрепления там ще паднат. Да видим - укреплението 20 000 починали падна, укреплението 400000 активни случая падна, остава да падне укреплението 500000 регистрирани случая. Съмнява ли се някой, че и то ще падне в срок? Не се съмнявайте.

Винаги съм казвал, че теорийките на някои хора ще изтекат в тоалетната по време на тая вълна. Гледайте ги как изтичат и помнете, че като мине вълната, същите теорийки, ще бъдат извадени обратно и ще ви бъдат увити в целофан и продавани за шоколад, защото това вътре било кафяво. И колкото повече теорийките им изтичат в тоалетната, толкова по озверяват тези хора. Незначителните са, никой не ги брои за нищо. Което води до опасни явления.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.