Когато смятаме нещо, трябва да кажем при какви условия го смятаме. Защото в момента взимаме аналгинче и минаваме през камерите, което е всичко друго, но не и спазване на мерките. По този начин само ставаме съучастници в разпространението на вируса. Такова мнение изрази в студиото на "Още от деня" по БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му заради подобни практики още утре можем да очакваме увеличение на новозаразените с коронавирус.

Утре ще бъдат повече – да кажем около 69 души, защото ми харесва като число, прогнозира проф. Витанов.


Развитието на тази пандемия е поредица от сценарии. В момента се върнахме на варианта за новозаразени между 20 и 40. Ако изтървем шарана, който в момента държим, като нищо могат да бъдат наложени нови противоепидемични мерки. Следващото стъпало е между 50 и 80 новозаразени, допълни още математикът.

"Всяка система има съпротивителни сили посредством здравните си инспекции. Въпросът е ще удържи ли хомеостазата на това отпускане на мерките. Аз знам какъв е отговорът, но ще го кажа на Щаба'', каза проф. Витанов.

"Проф. Кантарджиев и доц. Кунчев много добре си гледат работата под ръководството на ген. Мутафчийски. Но колкото и добре да е подготвена системата, ако продължат да се появяват такива клъстери, тя просто в един момент ще изгърми'', заяви в заключение той.