Европа е пред прага на масова безработица. През настоящата година ще бъдат изгубени безпрецедентен брой работни места и въпреки това отговорът на властите не е адекватен, за да се разреши един толкова сериозен проблем. Това пише в декларация на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), съобщиха от КНСБ.
В декларацията си европейските синдикати настояват за повече работни места, по-добри социални системи, които да дават по-висока сигурност, равенство – силна Европейска Социална Програма, която да запазва и да създава работни места и да осигури защита и подходящо обучение на работещите. Профсъюзите настояват и за повече права за работниците и край на доминацията на краткосрочните пазарни принципи, по-добро заплащане на труда, по-силно колективно договаряне.
Замразяването на работните заплати и орязването им са неприемливи, се казва още в декларацията. Важно е при свито потребление да се запази покупателната способност на населението. Затова ЕКП ще търси укрепване на колективното договаряне с цел да постигне реално увеличение на работните заплати и постигане на икономическа стабилност. Централната Европейска Банка не трябва да се намесва в преговорите по определяне на заплащането на труда, като например повишава основните лихвени проценти в момента.

Според ЕКП е нужна ефективна регулация на финансовите пазари. Данъчната надпревара, генерирана от де-регулираните пазари трябва да бъде обуздана, тъй като представлява заплаха за Социална Европа. Европа трябва да предприеме и първите стъпки за облагане с данъци на финансови транзакции./БЛИЦ