Подсъдимият за престъпна приватизация бизнесмен Иво Прокопиев се е похвалил, че „взима властта до няколко седмици и след това ще управлява държавата с неговите приятели от партия СИК“. Това съобщи бившият евродепутат настоящ лидер на „Антикорупционния фронт“ Николай Бареков в живо включване във Фейсбук в сряда, пише "Монитор".

Ден след като се опита да стигне до овладяния от Прокопиев плаж край скалите на Буджака, Бареков опита да акостира на ивицата с катамаран.

Оказа се обаче, че това е невъзможно, тъй като предвидливо във водите около хасиендите на Иво Прокопиев и едно от основните му „остриета“ в „Икономедиа“ Йово Николов са разпънати рибарски мрежи, които спират лодките да стигнат до брега.

Според Бареков, който анонсира пътуването си с лодка ден по-рано, освен мрежите Прокопиев се е подготвил и с друга бариера
срещу неканени гости – частно НСО.

От лайфа на бившия евродепутат се вижда, че една от пътеките, които водят до плажа на Буджака, се охранява от двадесетина едри момчета, които са разпънали на скалите хавлиени кърпи като камуфлаж, че „плажуват“.

В действителност обаче те останаха над час (колкото траеше разходката на Бареков около Буджака – б.р.) прави на скалите, докато един от тях следеше нещо в телефона си. Според експредставителя ни в Брюксел младежът е следял във Фейсбук лайфа му, за да се подготвят, ако евентуално Бареков реши да акостира на брега.

По време на живото включване Бареков съобщи още, че след акцията му от вторник, която разкри, че Прокопиев не просто е завзел плажната ивица, но и дори е пуснал отходна тръба в морските води, е получил много предупреждения. Едно от тях дошло от „близък негов приятел“.

Със съобщение във Фейсбук той го предупредил, че Прокопиев не е доволен от акциите му и затова „лоши неща чакат него и семейството му“. Бареков обясни и че сутринта в сряда е имало масирани проверки на лодките в района с цел да се установи кой е предоставил плавателен съд на бившия евродепутат. Заради заплахите той се закани да сезира и властите.

„Прокопиев и новата му партия СИК не могат да ме уплашат. Старите политици на прехода опитаха да яхнат протестите и омърсиха гражданската им енергия. Събраните момчета може би са симпатизанти на новата партия СИК на Прокопиев. Тоест това е едно своеобразно частно НСО на негово подчинение.

Самият Прокопиев има влияние върху МВР и службите и цялата държава – от Маджо до Борисов“, обясни още Бареков.

По време на лайфа му пък на плажната ивица се появиха няколко човека, за които бившият евродепутат посочи, че това са всъщност Прокопиев и семейството му – дошли на плаж, за да се поглезят с шампанско и черен хайвер, докато българският народ няма достъп до крайбрежната ивица.

Ден по-рано в предаване на живо по Фейсбук, продължило над час, Бареков показа нагледно как Каолиновия крал е блокирал най-живописното кътче на полуострова – скалите на Германката, заграждайки с масивни огради заедно с ортаците си свободния достъп не само до тях, а и до морето.

Пътят до ивицата е възможен единствено по опасна стръмна козя пътека, по която на всичкото отгоре се оказа, че в продължение на години са се стичали мръсните води от имението на бизнесмена. Правен е и спешен опит за заличаване на фекалния теч с цимент, излят в понеделник вечерта.

Иззетите от Васил Божков артефакти станаха 6332
Общо 6332 станаха иззетите артефакти от офисите на хазартния бос Васил Божков, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение разпространиха в сряда съобщение, в което се посочва, че разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43 в столицата продължава.

„В хода на извършените от 3 до 5 август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса, в това число гараж и абонатна станция, са иззети нови 268 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брой достигна 6332 предмета, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212 артефакта.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им“, посочват от прокуратурата.