Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и образува проверка по публикации в медиите, в които се твърди, че в училища и детски градини в гр. Пловдив се предлага некачествена храна чрез фирма – доставчик.

Проверката се води по чл. 350 ал. 1 от Наказателния кодекс – за предлагане на храна, предназначена за общо ползване, в която попадат опасни за здравето вещества.

Разпоредено е да се извърши от служители от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да бъде изискана цялата документация, свързана с обществените поръчки за доставката на храна, да бъдат снети обяснения от свидетели и др. 

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.  

Както БЛИЦ съобщи, репортери на "Господари на ефира" огласиха свое разследване, от което става ясно, че училища и детски градини получават храна със съмнително качество от фирма на председател на общински съвет на община Родопи. 

Доставчик на негодните храни е фирмата “Фууд деливъри експрес”, а едноличен собственик на капитала ѝ е Георги Цанков - досегашен председател на общинския съвет и вероятен кандидат за кмет на района на предстоящите местни избори.

Само за година фирмата му “Фууд деливъри експрес” е спечелила обществени поръчки за изхранване на деца на обща стойност 816 280,15 лв. А според системата за бюджетни плащания фирмата е получила общо над 4 300 000 от бюджета от 2016 година насам.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук