Много се радвам, че делото "Сарафово" завърши с тези напълно справедливи присъди. Изключително съм доволна от наказанията. Те са възможно най-тежките в българското правораздаване и пак ще повторя, че са абсолютно справедливи, каза пред БНТ говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Калина Чапкънова, която е и прокурор по делото за атентата на летище "Сарафово".

Тя коментира и темата за нестихващите протести срещу главния прокурор. "За разследващите органи и за прокуратурата е най-важно да се съберат всички доказателства - и тези, които подкрепят тезата на обвинението, така и тези, които не подкрепят тезата на обвинението. 

Тук няма място за политика. Прокуратурата вече работи по много различен начин. Обръща се внимание на всеки сигнал, както за по-малките престъпления и битовата престъпност, така и за престъпленията по високите етажи на властта. Абсолютно не съм съгласна, че главният прокурор работи избирателно и обръща внимание само на определени дела. Всеки има право да изразява своето мнение.

Има протести срещу главния прокурор, но има и протести в негова защита. В протестите срещу прокуратурата аз не виждам никакви смислени мотиви. Убедена съм, че прокуратурата се самосезира или е сезирана по всички горещи теми и не се пропуска нищо целенасочено.

Ефективността на работата на прокуратурата е повишена и тук не става дума само за осъдителните присъди, но и за съкратените срокове на работа на прокуратурата. Прокуратурата е изключително адаптивна и е една от най-работещите и харесвани институции в държавата", категорична бе Чапкънова.

"Процедурата за избор на нов член на прокурорската колегия на ВСС е много демократична. Категорично не се касае за формална процедура. Миналата седмица видяхте колеги от цялата страна, които присъстваха на събранието и задаваха своите въпроси.

В събота ще се гласува за Евгени Иванов. Това е един абсолютно достоен кандидат и колега, който има богат опит. Нямам съмнение, че ще бъде избран. То няма и какво друго да стане, защото имаме само една кандидатура.

Въпросът е дали ще бъде избран от първи опит", каза тя по повод избора на нов член на прокурорската колегия на ВСС.