Отпадъците от Италия, съхранени на пристанище БФМ Порт Бургас, не са токсични, нито радиоактивни. Това стана ясно на брифинг, на който бяха дадени подробности по повод вноса на 20 контейнера с италиански боклук. Участие в пресконференцията взеха административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев, Антоанета Маркова – наблюдаващ прокурор, както и заместник-директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Емил Павлов. 

Откритият товар е деклариран като пластмасов и и каучуков отпадък, но сред него е намерен и текстил, както и метал, стана ясно още на брифинга. 

"Изпращачът и получателят в Бургас и Варна са идентични. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Искам да подчертая, за да разсея всякакви съмнения и тревоги, на този етап няма никакъв радиоактивен или токсичен отпадък", каза Георги Чинев.

Зам.-директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Емил Павлов добави, че към момента се установяват лицата, участвали в нерегламентирания внос. Той обясни, че крайният получател на товара е било дружество от Плевен. 

"Наказателно производство е по член 353, ал. 1 от Наказателния кодекс, предвижда се лишаване от свобода до 4 години, а глоба и до 4000 лв. Все още се извършват огледи, предстои назначаване на експертизи за установяване на отпадъка в контейнерите. При събирането на достатъчно доказателства, ще привлечем като обвиняеми съответните лица, каза прокурор Маркова.