При сценарий влизане в клас на 14 май, ще се наложи да преместим изпитите от от НВО (държавните зрелостни изпити) с 4 до 10 дни. Това съобщи на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Най-вероятно ще предложим матурите, които бяха планирани за 20 и 22 май, да са на 30 май и 1 юни, да има 8-9 дни, в които да се приключи учебната година за дванадесетокласниците", добави той.

По думите му висшите училища у нас са казали, че няма проблем да си изтеглят кампаниите със 7-8 дни.

„Все още не сме достигнали пика. Във всички висши по света училища ще има изместване на приемните кампании. Ако не го направят, сме готови да издадем по-рано дипломите на зрелостниците”, уточни той.

„Няма да има проблем да приключим учебната година”, каза още Вълчев.

В момента нямаме единна форма на организация на обучението, затова и няма да имаме единно отучване. Тези, които са учили по-малко по време на дистанционното обучение, ще отучват повече. 

"Ще предложим малко отлагане на изпитите след 7 клас, да се проведат на 13 и 15 юни. Няма пречка да не се проведе външното оценяване след 4 и 10 клас. Никой няма да е санкциониран при ниски оценки, никой няма да отпадне.  Изпитите след 4 клас най-вероятно ще бъдат отложени за 29 и 30 май.

Окончателните предложения ще бъдат уточнени следващата седмица”, уточни той.