България има проблем със свободата на словото и той далеч не е този, който определена група медии, техните собственици и свързаните с  тях икономически, политически и задкулисни кръгове от години ни внушават, пише "Труд".


Отпадналото решение на ръководството на Българското национално радио за отстраняването от ефир на дългогодишния глас Силвия Великова по никакъв начин нямаше да засегне свободата на словото, защото то е целяло точно обратното – спасяването му от неговите узурпатори.

Великова е опитен журналист, но това далеч не я прави пример за обективен професионалист, който има достъп до най-големия радио ефир у нас.

Тъкмо обратното, Великова години наред злоупотребява с предоставената й трибуна и вместо да отразява обективно случващото се в правосъдната система, тя представя дейността на съдии, прокурори и следователи през призмата на собствения си пристрастия и това, което е неприемливо по начин, който обслужва определени кръгове.

Няма предаване в ефира на БНР, водено от Великова и трибуна да не е получил противник на независимостта на държавното обвинение. Критиките към прокурорите изобилстват, докато служителката на общественото радио не пропуска да адвокатства на определена група съдии, известни с политическите си пристрастия.

Представители на либералните неправителствени организации, особено тези, които имат да усвояват грантове в областта на правосъдието, са другата група “дежурни” събеседници на журналистката, както и знакови персони, обслужващи кръга „Капитал“.

Всичко това си пролича от реакцията на засегнатите, които видяха в намерението на ръководството на общественото радио засилване на обективността на журналистиката, риск, че ще бъдат лишени от високата трибуна, за чиято употреба от години бяха абонирани.

Заради това не е изненадващо, че да протестират в защита на Великова се обявиха най-големите узурпатори на свободата на медиите – автори от корпоративни медии, политическите лилипути от “Демократична България” и познатите “професионални” протестъри.

Фарсът се оказа пълен, защото т.нар. Съюз на съдиите в България, известен повече като партията на Иво Прокопиев в съдебната власт, дори излезе с протестно писмо в защита на Великова, с адресати еврокомисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова.

Нужни са само няколко клика в сайта на БНР и ще стане ясно, че в последните десетина години авторите на писмото от ССБ са сред най-честите събеседници на Великова. Щеше да е добре, ако ръководството на ССБ бе уточнило и дали не се намира в конфликт на интереси спрямо Силвия Великова, с оглед на възможността журналистката да е била наемана като консултант по проекти на магистратската организация.

Свободата на словото е проблем, който у нас за съжаление ще продължи да се задълбочава, след като срещу опитите за налагане на обективност се излиза на протест.