Групa прoтecтирaщи, вoдeни oт Никoлa Вaпцaрoв, приближeн нa Мaя Мaнoлoвa и члeн нa "Изпрaви ce.БГ", ca влeзли в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Сред тях са и майки от "Системата ни убива", пише Dir.bg. 

Зaявили ca, чe нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo не пoдaдe ocтaвкa.

Протестиращите са внесли искане в парламента за среща с депутатите. Те искат да поставят пред народните представители основните искания на протеста, които са синтезирали, без да имат претенции да изземат представителството на протеста. 

Демонстрантите искат всеки един депутат да подпише декларацията или поне 121. В декларацията под първа точка е записано, че народните представители подкрепят протеста. Под втора точка ВСС да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Под трета точка несъгласие с проекта за Конституция, подкрепен от ГЕРБ. Като четвърта точка е записано предсрочно прекратяване на мандата на НС. 

Само след подписване на декларацията, е възможен конструктивен диалог, заяви Никола Вапцаров. 


 

"Ако г-н Борисов си подаде оставката, ние ще станем и ще си тръгнем оттук", казва Вапцаров във видеото. Там той казва още, че очакват декларация от премиера Борисов, с която той се съгласява да подаде оставка.

Във видеото Вера Иванова от "Системата ни убива" допълва, че са внесени писма и до президента Румен Радев, до Европейската комисия и до омбудсмана.

„Смятам, че е редно да бъдем чути. Не искам повече да се бием с полицията, не искам повече да се пръскаме взаимно – те нас и ние тях, с някакви химии. Ние сме български граждани, не искам повече да се изправям срещу български граждани от двете страни на тъпа фронтова линия, измислена. Искам да бъдем просто един единен цялостен народ“, казва Никола Вапцаров във видеото, което излъчи.

Вапцаров, споделя още задоволството си от съпричастността на парламентарната група на БСП. „Имаме подписи от представители на БСП“, това казва Вапцаров по повод депутатите, които към този момент са се подписали под декларацията. „За момента са се разписали Анна Николаева Славова, Виолета Русева Желева и Кристина Максимова Сидорова. И трите всъщност се разписаха веднага, а останалите сега в момента го обсъждат на заседание на парламентарната група на БСП“, твърди още Вапцаров пред Факти.

Той обаче се оплаква от срещата си с Валери Симеонов, който го насмел мигом с „Марш оттук, провокатор!“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ