Навсякъде в домовете ни има замърсени места и неща, които сякаш се изплъзват от нашето внимание. Проверете тези „засади“, които микробите обичат да устройват – така ще защитите цялото семейство.
В кухнята

Гъбата за съдове: антибактериалните препарати не пречат на салмонелата и ешерихия коли – с тях можете да се справите само ако ежедневно дезинфекцирате гъбата за 2 минути в микровълновата фурна или в белинен разтвор за 5 минути.

Дръжки и електрически ключове: по време на приготвяне на храната прехвърляме бактерии от немитите продукти или сурово месо върху дръжките на уредите и мебелите и върху електрическите ключове. За да намалите риска, е добре да забърсвате по-често повърхностите и дръжките с антибактериални салфетки.

Кафеварка: някои видове не загряват температурата дотолкова, че да убива микробите – така резервоарът става прекрасно място за развитие на бактерии. Добре е да дезинфекцирате веднъж месечно с разтвор на бял оцет и вода – 1:1, пише Elle. Оставете половината течност да премине през дюзата, изключете кафеварката и я оставете да постои един час. После добре измийте.

Дъски за рязане: най-хигиенични са стъклените дъски, но такива се ползват рядко. За да не допускате развитие на бактерии в дървените дъски, можете от време на време да ги поставяте за 30 секунди в микровълновата. И винаги ги прибирайте сухи.


В спалнята

Спално бельо: потта, мъртвите кожни клетки и дори слюнката ни правят възглавниците привлекателно място за акарите, които са силен алерген. Важно е да залагате на противоалергични материи калъфки. Чаршафите можете да перете на най-силната възможна температура.

В банята

Кош за мръсно пране: от мръсните дрехи в коша се наслагва мръсотия, която също изисква внимание – периодично обработвайте коша с дезинфекциращ препарат.

Четки за зъби: причината за развиването на бактерии в четките не е само евентуално останалата след миене храна, но и държането на четките близо до тоалетната. При пускането на водата част от бактериите се вдигат във въздуха, затова е добре да се пуска капакът, а и четките да са далеч. Важна е и смяната на четката на 3 месеца.

Кърпи за баня: ако не ги оставяте да изсъхват добре след всяко използване, в тях се развиват бактерии. Смяната на кърпата трябва да става на 5-6 дни.

Стелка за баня: тя е удобно убежище за бактерии и плесени, затова я почиствайте веднъж седмично, както и мястото под нея.


Други

Козметика и четки за грим: козметиката за очи е сред най-опасните – за 3 месеца 40% от шишенцата със спирала за очи стават развъдник на бактерии. Хубаво е на 3 месеца да сменяте спиралата, на половин година – лосионите и фон дьо тена, а пудрата и лака за нокти – на 2 години.

Контактни лещи: изследване установило, че 80% от тестваните контейнери за лещи съдържат бактерии. Оказва се, че най-важна е честотата на почистване – всеки ден! И смяна на контейнера всеки месец.

Аксесоари

Слушалки: симпатичните малки слушалки си „взимат“ бактерии от ушите ни. А и често ги съхраняваме някъде в джоб или на дъното на чантата. Затова е важно да бъдат почиствани. Разбира те, не можете да ги измиете, но можете да ползвате дунапренови капачета, които да сменяте.

Ключове: много от тях са направени от сплави, които притежават антибактериална защита. Но периодичното почистване със сапунен разтвор няма да попречи.

Чанта: едно изследване показало, че дамските чанти са едни от най-замърсените ни вещи. При 25% от тях била открита ешерихия коли. Важно е да не ги оставяте на пода, кожените да почиствате с антибактериални салфетки, а платнените да перем веднъж седмично.

Телефон: фрапиращата констатация на учените е, че във всеки шести телефон има фекални бактерии. Не е лошо веднъж седмично да изключвате телефона и да го почиствате с дезинфекцираща кърпа.

Дистанционно управление: проверка в болнични заведения показала, че почти половината от тези устройства съдържат стафилококи. Можете да почиствате дистанционното например с кърпи за почистване на компютри, особено когато го ползва болен човек.