Боядисани портокали, мандарини и лимони се продават на пазара у нас. Проверка на Българската агенция по безопасност на храните е установила пет търговски обекта, в които се предлагат цитруси, обработени с глазиращи агенти Е 904 и Е 914.

И двете добавки – Е 904 – така нареченият шеллак и Е 914 – окислен полиетиленов восък, са разрешени за употреба в храните, както и за обработка на кората на плода, за да изглежда лъскава.

Инспекторите са установили обаче, че на етикета на опаковката на въпросните плодове не е отбелязано, че добавките са използвани.

Проучване показва каква опасна храна има на българския пазар, всеки трети колбас...

В други четири търговски обекта са открити цитруси, обработени с консерванти (препарати за растителна защита). Те са в безопасни количества, но правят кората на плода негодна за консумация. На етикета обаче липсва писмено предупреждение за потребителите, че кората не става за ядене.

“Най-често у нас се използва вакса за боядисване на кората на портокали, лимони и грейпфрути. Става въпрос за веществото тартразин – Е102 (жълта боя), която се използва и в направата на лимонади и сладкиши”, коментира за “Труд” Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Потребителят винаги може да разбере дали портокалът е оцветен, ако като го избърше с мокра кърпичка, по нея остане жълта боя, обясни той.

Чети етикета: Какво означават "Е"-тата на гърба на опаковката