Официалният старт на строителните дейности по изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ ще бъде даден на 24 януари. Това обяви областният управител на Смолян Недялко Славов, съобщава 24smolian.com. Символичната първа копка ще се състои на площадката, където ще бъде граничният пункт.

Както вече писахме, допълнителни средства в размер на 18 445 744 лева за изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ бяха одобрени от правителството през декември.

„Благодарих лично на премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет за изпълнения ангажимент към родопчани, за подкрепата му-негова и на всички министри, защото изграждането на този пункт е водещ приоритет за региона! Вече няма никакви пречки строителството да започне! Надявам се, че обектът ще бъде реализиран в срок!”, заяви тогава областният управител на Смолян Недялко Славов.

Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.

В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари.

Изграждането на пункта е договорено между България и Гърция още през далечната 1995 година. Очаква се ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен до края на 2020 година.