Семейството на 36-годишния Искрен Йорданов от Русе, който почина при мистериозни обстоятелства в Брюксел, отхвърля версиите, че може да се е замесил в нещо незаконно или да се е самоубил.

„Ако е в Германия, бихме предположили – живял е там, може да се замеси в нещо, но той в Белгия отива за два дни. Кога ще успее да се замеси в каквото и да е, никого не познава там“, споделя лелята Лилия Дочева, цитирана от rusemedia.com.

Майката е категорична, че синът й не може да е посегнал на живота си. „Има детенце, което сега ще стане на 10 годинки, не може да се самоубил, няма как. Той е преминал през толкова много неща, загуби баща си малък, още ученик, така че не вярвам, това не може да е истина, разбирате ли, не може.

Зловещи новини за мистериозно загиналия българин в Брюксел 

Ако е минала такава мисъл през главата му, той щеше да се обади на детето си и на бившата си жена да ги чуе за последно. Така че това не е може да е истина, не вярвам, нещо му се е случило, но какво, не знам“, казва жената.Припомняме, че трупът на 36-годишния русенец бе открито в гаража на китайското посолство в белгийската столица, заедно с българска лична карта, немска здравна карта и бележка с български и немски телефонни номера на близките му.

Млад русенец почина в Брюксел при изключително мистериозни обстоятелства 

Новината хвърли в шок семейството на младия мъж, тъй като като нито една институция не дава информация какво се е случило с него и къде се намира тялото му.

Искрен Йорданов живее и работи в Германия като строител от 9 години. На 13 септември заминава в Брюксел на гости при приятелка, по чиито думи два дни по-късно го е оставила на гарата да се прибере обратно в Германия. Тогава русенецът говори с майка си по телефона за последно.

„В неделя /15 септември – б.а./ вече започна да ми звъни и казва: „Ще имам страхотен проблем, не знам дали ще ме…“ и после телефонът се изключи и край. Последно го чух в 7 и половина. Оттогава вече никаква връзка, абсолютно никаква, цяла седмица.

През това време всеки ден звънях на този номер, гледах фейсбук дали ще се включи, защото имало е моменти, когато си е изключвал понякога телефона, но все пак го включва“, казва майката Елка Дочева.

На 20 септември семейството е потърсено от полицията, за да ги уведомят, че Искрен е починал в Брюксел на територията на китайското посолство. В участъка в „Чародейка“ отиват братът на Искрен – Диян, със съпругата си Илияна.В първия момент решават, че е станала грешка, но от полицията им предоставят писмото от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР.

В него Интерпол в Брюксел уведомява българските власти за намереното на 17 септември тяло и изпраща копие на документите за самоличност на Искрен Йорданов. Повече информация няма, а за близките започва ходенето по мъките.

„Звънях във Външно министерство, бях на изчакване сигурно половин час, никой не ми вдигаше телефона. Звънях в консулството ни, първо в посолството в Брюксел, там се държаха изключително грубо, казаха, че това не е тяхна работа, че нямат никаква информация, и че трябва да се обърна към консула.

На следващия ден успях да се свържа с консула ни в Брюксел, той се оказа човек. Каза, че ще направи всичко възможно да ни помогне, но просто са почивни дни. Звънях и в посолството ни в Германия, и в консулството ни в Германия, тъй като той е немски жител в момента. Там също не ни дават никаква информация, понеже и до тях не е стигнала.

Казват, че идва по друг канал, понеже писмото е изпратено от Интерпол Брюксел. Особеността на случая е, че се развива в четири държави – България, Белгия, Германия и Китай, заради това, че е намерен на китайска територия. И дотам.

До ден днешен нищо не знаем, нито какво се случва, нито къде се намира тялото, казаха ни да изчакаме официална информация от Интерпол“, споделя Илияна Йорданова.

Близките на Искрен са изключително озадачени от факта, че той е намерил смъртта си в гаража на китайското посолство в Брюксел. „Нямаме абсолютно никакво обяснение. Всички се чудят как може той да е влязъл там, при условие, че защитата е страшно голяма, там не влизат случайни хора, просто всичко е много странно.

Имаме страшно много въпроси, но никой все още не ни дава отговор“, казва още Илияна Йорданова.

Единственото желание на близките на Искрен е да разберат истината какво се е случило в Брюксел. „Искам да знам къде е тялото му, какво е преживял, защото той е преживял нещо, няма как да не е. Къде е, да можем да си го приберем. Аз не знам къде да отида, искам да отида, коя майка не иска да отиде да си прибере детето за последно“, изплаква болката си Елка Дочева.

Със случая са се ангажирали вече депутатите Пламен Нунев от ГЕРБ и Пенчо Милков от БСП, които ще опитат да помогнат на семейството и да съдействат да се изясни съдбата на Искрен Йорданов.

По-късно от посолството ни в Белгия коментираха, че първоначалните данни на белгийската полиция по случая с починалия българин в Брюксел сочат самоубийство, съобщава bTV.

От там допълниха, че оказват пълно съдействие на близките. Смъртта на 36-годишния Искрен Йорданов от Русе е настъпила на 17 септември.

„Искрен е имал близка белгийка. Опитахме да се свържем с нея, но никакъв успех. Надявам се федералните власти да ни обяснят и дадат подробна информация, за което сме направили запитване“, каза Малин Месалски, завеждащ консулска служба към посолството в Брюксел.

Мъжът бе намерен мъртъв в гаража на китайското посолство в Брюксел. Той е заминал за Белгия при приятелка на 13 септември. Два дни по-късно говори с майка си по телефона за последно, след което повече връзка с него няма.

На 20 септември семейството в Русе е потърсено от полицията, за да ги уведомят, че Искрен е починал в Брюксел на територията на китайското посолство.
Информацията до българските власти е подадена от Интерпол.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ