Тежка зимна обстановка в половин България заради обилния снеговалеж от сутринта. На север натрупа между 10 и 15 см сняг, което създаде сериозни затруднения в придвижването. И днес остава в сила жълтия код за опасно време в Северна и Западна България, предава Нова телевизия.

Починал е 41-годишен водач на автомобил край Смолян след катастрофа заради зимната обстановка. Отново край Смолян се е обърнал снегорин, но шофьорът му е без наранявания. 

Десетки закъсали камиони блокираха почистването на пътя от Русе до Бяла и през нощта той остана затворен.


„Извадихме над 15-20 закъсали тира. Бяха се наредили в трите ленти, дори и в насрещното. Никой не се съобразя с обстановката, никой не спазва правилника за движение и ние няма какво да направим”, каза Стамен Савов, директор ОПУ-Русе.

За леките коли имаше обходен маршрут. „На места е разчистено, но по баирите не е”, казаха шофьорите.

Рано сутринта аварирали камиони направиха тапи и към граничния пункт „Дунав мост” и по пътя от Русе към Разград. След като и последният закъсал камион бе изтеглен и снегорините почистиха пътя до асфалт, движението в отсечката беше възстановено.

И в Северозападна България снегът блокира пътища. Е-79 беше затварян няколко пъти заради аварирали камиони.В района на Враца също валя през цялата нощ. За опесъчаването там се грижат 111 снегорина.  „Не всички шофьори са подготвени. Подали сме на полицията поне трима водачи в 2 общини, на които да им бъде съставен акт", заяви директорът на АПИ във Враца Веселин Николов.

До обяд обстановката по пътищата на Северна България се нормализира.

Междувременно в Смолянско снегът също предизвика проблеми. Две населени места останаха без ток в Родопите, а снегорин се обърна край село Стойките. Инцидентът е станал около 23.00 ч. в понеделник.  

"Шофьорът е бил млад и неопитен, не е успял да вземе завоя. За щастие, мъжът не е пострадал, а материалните шети са минимални. Машината ще бъде извадена днес и ще бъде включена отново в снегопочистването.” заяви Адриан Петров, зам.-областен на Смолян.