Днес рожден ден празнува кметът на София - Йорданка Фандъкова. Тя е родена през 1962 г. в Самоков и завършва 35-а руска езикова гимназия "Добри Войников" в София. Възпитаник е и на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където следва специалност "Руска филология". Работи като учител в 73-то СУ "Владислав Граматик" в София, където преподава руски език, а години по-късно става директор на същото училище.
Политическа кариера:
През 2005 г. Йорданка Фандъкова става заместник кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.
В началото на 2008 г. общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.
На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. 

В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в правителството на България с министър-председател Бойко Борисов.
През септември 2009 г. ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Печели изборите с 67% от подадените гласове, но при рекордно ниска избирателна активност от 24%.
В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София.
През месец октомври 2015 печели изборите за кмет на София за трети път.
Ето най-интересното за кмета на София:

Твърди в интервю, че в детските си години мечтаела да бъде космонавт. Любопитното е, че рожденият ден на Фандъкова съвпада с Международен ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.

През основното си образование е запалена към спорта.

В свободното си време обича да се среща с приятели, да играе скуош и да пътува.

Фен е на „Металика“, а любимият й филм е "Вчера".

Има една дъщеря, която вече я направи баба.

Нейната дъщеря празнува рожден ден на 13 април, само един ден след рождения ден на майка си.

Йорданка Фандъкова е омъжена за педиатъра Юри Фандъков.