Първата жена космонавт в света, Валентина Терешкова, е в деветия санкционен списък на ЕС срещу Русия, който вече е публикуван в официалния вестник на ЕС. 

Като член на руската Дума Терешкова гласува в подкрепа на анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала действия и политики, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

През 2020 г. по инициатива на Терешкова Думата прие закон, според който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в сила на новата руска конституция, за да има правото да бъде избран за трети поред мандат през 2024 г.

На 6 март знаменитата “Чайка” навърши 85 години 

Само преди 5 години Валентина Терешкова беше готова да тръгне на еднопосочна мисия до Марс. 

Валентина има тежко детство - отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща, който загива във Финландската война. 

Като завършва седми клас, Валентина е принудена да тръгне на работа в завод за гуми, след това - в текстилна фабрика. Но в сърцето й остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.

През февруари 1962 г. Терешкова е избрана да се присъедини към космонавтите след конкуренция с повече от 400 други кандидати. Тя е една от петте жени, които са преминали през обучението за космонавти. Официалната причина да бъде пусната жена в Космоса била да се проучи как влияят условията там на женското тяло, сравнено с мъжкото, а неофициалната - Студената война и космическата надпревара между СССР и САЩ. След оспорван избор, само за 6-месечен период на обучение, Валентина Терешкова оглавява група от 5 жени, тренирани лично от Юрий Гагарин.

Изборът пада върху нея, защото била от работническата класа 

Хрушчов налага волята си над решението на комисията.

Терешкова е считана за изключително ценен участник отчасти заради нейния пролетарски произход. Обучението включва изпитания в безтегловност, центрофуга и любимите за Терешкова 120 парашутни скока. 

“Повечето бяхме парашутистки с голям опит, но сега трябваше да се учим и да скачаме в скафандър. При първите полети космонавтът се катапултираше на височина 7 км и се приземяваше със собствен парашут, а спускаемият апарат - с друг. Трябваше в кратки срокове да станем летци, да се научим да управляваме не само транспортни самолети, но и изтребителите МиГ-15. Точно с такъв самолет загина и Юра Гагарин...

Трудно ни беше. Но тогава ние не мислехме за блага. 

Практически се бяхме отказали от земния живот

Нашата подготовка бе по-сложна от онази, която се прилага сега. С натрупването на опит в космическите полети специалистите и лекарите “отсяха” прекалените изисквания. Но въпреки трудностите, които ни се стовариха, полетът бе нещо много щастливо”.

Преди да се качи на “Восток-6”, Терешкова цитира известния руски поет Маяковски: 

“Небе! Свали шапка! Идвам”

Полетът на Терешкова е през 1963 г. и продължава от 16 до 19 юни (точно 2 дни, 22 часа и 50 минути). Така тя става първата жена, летяла в Космоса.

“Восток-6” прави 48 обиколки около Земята, а прякор на Терешкова през това време става “Чайката”.

Полетът не минава гладко. Едва преди няколко години първата жена космонавт разкри тайната, за която се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия Космос. 

А ето какво разказва самата тя за това какво се е случило с космическия кораб след излизането в орбита. 

Без малко да остана завинаги в Космоса 

“На втория ден усетих болки в пищяла на десния крак, а на третия ден те вече бяха непоносими, споделя след повече от 30 години тя. В автоматичната програма на кораба беше допусната неточност: той беше така насочен и ориентиран, че вместо да се спуска, обратно - издигаше се в орбита. Не се приближавах към Земята, а с всяко навиване се отдалечавах от нея.”

През цялото време на полета не разрешавали да се свалят скафандрите, а корабът бил съвсем малък. Раменете й били силно притискани от херметическия шлем. А сърбежът под датчика на главата й бил нетърпим... 

Вече приземена, Валентина трябвало да бъде пример за съветската жена и майка.

През ноември 1963 г. Терешкова се омъжва за Андриян Николаев, “космонавт №3”, летял след Юрий Гагарин и Герман Титов. 

Слухове приписват ролята на “сватовник” на тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов мечтаел да прослави СССР и с първия брак между космонавти. Бракът се разпада, но това не се разгласява по съветско време. В крайна сметка Андриян и Валентина преживели заедно 19 години. Година след сватбата им се родила дъщеря им Елена. Към средата на 1979-а те започнали рядко да се появяват заедно. Обаче и дума не можело да става за официален развод. За “аморално” поведение Андриян можел да “излети” от отряда на космонавтите (двама кандидати за космонавти били отчислени от ЦПК заради разводите им). 

А Валентина, която била председател на Комитета на съветските жени - как така ще бъде разведена?! 

Съгласие за развода трябвало да получат лично от Леонид Илич Брежнев

Но Валя вече била влюбена! Новата й половинка - Юлий Шапошников, работел във Военномедицинската академия и бил в комисията лекари, проверяващи здравето на космонавтите. Те прекарали заедно 20 години. Шапошников станал директор на Централния институт по травматология и ортопедия, дослужил до генерал-майор. През 1999 г. си отишъл от този свят. 

Валентина Терешкова е първата жена - генерал в руската армия, при това генерал от ВВС. 

Подготви Поли БОЯНОВА