Два акта по Закона за движение по пътищата са съставени на водачи, превозващи абитуриенти в Кърджали, за преминаване на червен светофар през кръстовище с опасност за настъпване на пътнотранспортно произшествие, съобщава 24rodopi.com.

В областта вече започна традиционната кампания на Пътна полиция „Абитуриенти“ за осигуряване безопасността на зрелостниците по време на приключване на учебната година и баловете, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
 
Проведени са срещи с училищните ръководства и са планирани съвместни мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движението по улиците по време на абитуриентските балове. Изготвен е план на ОД на МВР-Кърджали за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността по време на абитуриентските тържества.

Засилено ще е полицейското присъствие в районите на училища с очаквано събиране на МПС за извозване на абитуриенти; маршрутите за придвижване и местата за провеждане на балове. Предварително са извършени проверки в заведенията (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), в които ще се провеждат празненства, като на собствениците е обърнато специално внимание на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества.
 
За осигуряване на безопасността и сигурността на движението ще бъде засилено присъствието на полицейските органи с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата за недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Ще бъдат използвани мобилни системи за видеоконтрол, с оглед документиране на нарушенията и отношение в съответствие със ЗДвП.
 
Осъществена е координация и взаимодействие с РУО, и ОО „Автомобилна администрация” за набиране на информация за организирани екскурзии; извършване инструктажи на водачите на автобуси; извършване на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват учениците и абитуриентите.
 
През 2018 г. по време на абитуриентските тържества в страната са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 150 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колани. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. Взети са повече от 610 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП.
 
А ето го и "ценоразписът" със санкциите:
 
От Пътна полиция припомнят най-често допускани нарушения от водачите на МПС, превозващи абитуриенти и предвидените санкции в закона:
 
-провисване и показване през прозорците и люковете на автомобилите по време на движение – глоба 20лв.
 
-неизползване на обезопасителни колани – глоба 50 лв.
 
-използване на мобилни телефони от водачите на МПС по време на движение – глоба 50лв.
 
-неправилно движение по пътното платно и неправилни маневри с предпоставки за възникване на ПТП – 100 лв.
 
-неправомерно използване на звуков сигнал в населено място – 20 лв.
 
-неспазване на пътни знаци и маркировка – 30 лв.
 
-преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лв.
 
-надвишаване броя на превоз на пътници над допустимото – 50 лв.
 
Източник: 24rodopi.com