По покана на британското кралско семейство, с което българското царско семейство има роднинска връзка, както и дългогодишни приятелски отношения, Царят присъства на държавното погребение на кралица Елизабет II в Лондон. Това съобщиха от пресслужбата на Симеон Сакскобургготски. 

Цар Симеон е чичо на кралицата, а тя е пета братовчедка на неговите деца по линия на Кралица Виктория, омъжена за Принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чичо на цар Фердинанд.

На 18-ти септември 2022 г. Негово Величество се поклони пред тленните останки на Кралицата, които бяха изложени в Уестминстър хол. Вечерта на същия ден присъства на приема, който Крал Чарлз III даде в Бъкингамския дворец за представителите на кралските семейства и държавните глави, пристигнали в Лондон за погребението на кралица Елизабет II.

На 19-ти септември Царят присъства на службата в Уестминстърското абатство, заедно с представителите на кралските семейства на Швеция, Испания, Белгия, Дания, Княжество Лихтенщайн, Кралство Нидерландия, Гърция, Румъния, Сърбия и много други.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук