Три дни след като преместим стрелките напред, пълним спешните кабинети в „Пирогов”. В този период значително се увеличават случаите на инфаркт. Това алармира пред „Телеграф” психиатърът д-р Веселин Герев.
Смяната от зимно към лятно часово време ще се случи точно в деня на изборите – 26 март. Това е последната неделя от месеца, а стрелките трябва да превъртим точно в 3 ч.
 

Макар това да е нещо, което се случва всяка година по два пъти, организмът ни продължава да се влияе негативно от промяната, смята д-р Герев. Здравите хора се нуждаят от поне една седмица, за да влязат в нормален ритъм, а за тези, които имат някакви хронични проблеми, настройката може да отнеме и две седмици.
 
„Горещо препоръчвам хората, които приемат лекарства, да изместват ежедневието си с по 10 минути на ден за по-лесно справяне със стреса. Една по-плавна адаптация може да ограничи риска от здравословни проблеми”, категоричен е д-р Герев.
 
По думите му, при преместване на стрелките организмът реагира както при пътуване между континенти. Той твърди, че от смяната не страдат само хора със здравословни проблеми, а и тези, които нямат никакви оплаквания.
 
„Започваме да се чувстваме отпаднали, напрегнати, гневни, трудоспособни, сънливи. През този период правим много грешки и не работим качествено. Най-нетрудоспособният ни ден ще бъде понеделникът”, категоричен е психиатърът.
 
Основен виновник за психични и телесни проблеми се явява мелатонинът – естественият хормон на съня и основен пейсмейкър на динамичния ни стереотип. Превъртането на часовниковите стрелки се отразява най-леко на децата.

ОЩЕ НОВИНИ И СЪВЕТИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ ЧЕТЕТЕ НА ZDRAVE.TO!