Близо половин дузина пациенти от местната психоболница влязоха да се поклонят пред Боянската чудотворната икона в ловешката черква "Св. Троица" тази вечер, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ. Иконата, чието седалище е в Девическия манастир в украинското с. Бояни, пристигна с двама монаси в Ловеч днес следобяд по покана на Ловчанския митрополит Гавриил.
За светинята се знае, че е изцерила стотици православни украинци, сред тях и 3 деца, сляпо, сакато и болно от рак. Утре иконата ще отпътува за Троян, а до 8 септември ще обикаля Ловчанската епархия. В момента тя се намира за поклонение в ловешката катедрала "Св. Троица", а десетки миряни чакат ред да се поклонят пред нея за здраве и благодат. Повечето от тях са пациенти МБАЛ-Ловеч, пенсионери и деца.
 Кметът на Ловеч Минко Казанджиев поиска от Боянската чудотворната икона да се умножат богатите му съграждани с добри сърца, за да може да завърши градежа на местната катедрала "Св. св. Кирил и Методий". Чудотворният лик на Божията Майка, чието седалище е в Девическия манастир в украинското с. Бояни, пристигна с двама монаси в областния град днес късен следобед по покана на Ловчанския митрополит Гавриил. Чудесата на иконата са стотици, а заради нея в Украйна са основани няколко манастири и Дом за сираци. Утре /31 август/ иконата ще отпътува за Троян, а до 8 септември ще обиколи Ловчанската епархия.

Съпътсващите я калугери от Украйна поллучиха в дар от кмета на Ловеч по картина с местния Покрит мост.
/БЛИЦ