Хиляди хора по света ще посрещнат новата година със запалена свещ в ръка. Произходът им и до днес е неизвестен, но съществуват доказателства, че свещи от пчелен восък били използвани в древен Египет преди около 5000 години, съобщава bTV.

Най-често на щандовете с тези свещи спират децата. Напомнят им, че има още празници. Приличат на играчки, но, малчуганите не знаят как всяка една от тези фигурки се прави от мед.

Свещите съдържат природна символика. Твърдият восък е земята, а разтопеният – водата, пламъкът е символ на огъня, а въздухът ги свързва в едно цяло чрез фитила.

Теодора Тодорова разказва, че в Италия е видяла как огънят от една такава „елхичка” пък поддържа въздуха жив: „За разлика от обикновените свещи – парафиновите, пчелният восък не отделя дим, което означава, че в стаята няма вредни частици, които се отделят от самата свещ”.

Теодора взима пчелния восък направо от кошерите. Разказва, че пчелите го отделят от тялото си и го лепят на стените на кошера, като така изграждат килийките си за съхранение на меда.