Все повече хора използват маски срещу мръсния въздух. Маските обаче могат да ни предпазят, само ако са сертифицирани. Това каза в "Сутрешния блок" на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

"Маската е индивидуално решение за някои елементи от замърсяването на въздуха, най-вече за т.нар. фини прахови частици. И те са решение само когато маската е сертифицирана", допълни пулмологът, който е началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

"Защото маски има разнообразни, но само някои предпазват от възможността да влязат тези най-малки частици. И именно защото те са малки, всяка пролука, която има между маската и лицето, може да служи като място, от където да влязат тези частици", обясни още той.

Тези маски имат пластина отгоре, която позволява много плътно да се прилепи към носа и имат два броя лентички, които дърпат отдолу и отгоре.

На маските пише винаги сертификацията за какъв тип прах са, добави експертът. Когато пише "FFP3", това е европейският стандарт за защита от фини прахови частици. Такива маски обикновено се използват в строителството и в други дейности, където се генерира много прах, но когато имаме прах и в околната среда, могат да се ползват, каза д-р Симидчиев. 

Докато транспортът е целогодишен проблем, битовото замърсяване е зимно време. За съжаление, една печка генерира между 13 и 15 пъти повече от един автомобил. Т

ака че всъщност през зимата, когато в София се включат около 50 000 печки допълнително, това значи към 900 000 автомобила все едно са влезли допълнително. Удвояваме трафика. Това е причината през зимния период нивото на замърсяване да е толкова високо.

Докторът отбеляза, че зимно време и замърсяването, и инфекциите се увеличават и припомни, че по-високото ниво на замърсяване увеличава вероятността да бъдем атакувани от инфекции.