Повод за днешната пресконференция бе обявеният за 18 май протест. Повод за него бе да намерим диалог с правителството и да намерим решение на проблемите, които имат превозвачите, пътното строителство и транспорта като цяло.

Това обяви председателят на БСК Добри Митрев в пресконференция, в която участват още Кирил Домусчиев – председател на УС  на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България; Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Красимир Дачев – зам.- председател на Българската търговско - промишлена палата;  Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“; Тодор Капитанов – вицепрезидент на КНСБ.

"Днес имахме конструктивен диалог с представители на българското правителство. Това, която предлагаше правителството бе подът да е 225 и да поемат 85%. По отношение на електрическата енергия категорично заявихме, че този вариант е неприемлив и настоявахме подът да е 200 лв и да се компенсира всичко над него на 80% без горен таван", каза още той.

Ето какво още обяви Митев:

По отношение на природния газ, това, което постигнахме като споразумение бе цената на природния газ да се запази от месец април.

По отношение на електричеството – в най-кратък срок да се внесе Законопроект за енергетиката, цените за юли да не бъдат по-лоши.

Очакваме в дългосрочен план с дългосрочни договори дали с втечнен газ или с тръбен да имаме доставки.

По отношение на исканията на нашите членове от транспорта. Утре в 15 ч ще има нарочна среща с Премиера.

По отношение на индексиране на договорите за строителство, когато касаят финансиране на публични средства, договорите да бъдат съобразени с растящите цени на услуги и материали. За пътните строители е започнало разплащане. Услугите, които вече са извършени от строителните компании в България вече да се изплащат.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Видео гледайте тук!