Сдружението “РАДКО” поиска промяна в конституцията на Македония - българите да станат конститутивен елемент в конституцията, един от официалните езици в страната да бъде българският, както и да се забрани присвояването и краденето на българска история в Македония.
Писмо с тези искания, изложени на 28 страници, е изпратено до президента, правителството, Конституционния съд и българското посолство в Скопие. В него се казва, че в Македония има дефицит на демокрация, тъй като държавата е легализирала извършения геноцид срещу българското население в Македония след Втората световна война.
“Искаме промяна на конституцията на Република Македония, в която да се запише, че българите са една от общностите, българският да бъде официален език и това да бъде основата за реализацията на нашата програма за възобновяване на културните и образователните институции от времето на Османската империя, хармонизирани със съвременните потребности”, заяви председателят на “РАДКО” Владимир Панков.
“На нас, българите в Македония не ни е нужна държава, която ще носи името “Република Македония”, а в нея българското население ще бъде подложено на репресии, полицейско наблюдение и малтретиране, дискриминация и геноцид”, се казва в искането на “РАДКО”. “Тук става дума за социална болест и затова предварително сме длъжни да осигурим лечението, но ако не става по друг начин, се налага и хирургия”, се изтъква в документа.
Мотивите към искането изобилстват от обяснения за личности от македонската история, които според сдружението “Радко” разпространявали българската култура, се казва в информацията на телевизия “Канал 5”. В документа се посочва, че българското население в Македония по насилствен път е приело македонска идентичност, която се оценява като нова и изкуствена.
От кабинета на президента на Македония казаха, че той е получил писмото, но то не е разгледано и поради това няма коментар. От правителството не дадоха отговор относно искането на “РАДКО”, посочва “Канал 5”.
БЛИЦ припомня, че през януари сдружението на българите в Македония “РАДКО” спечели съдебния спор срещу Македония пред Съда по човешките права в Страсбург. Осем години, след като движението беше забранено и неговите членове внесоха жалбата срещу Македония, шестима съдии в Страсбург гласуваха, че със забраната на “РАДКО” Македония е нарушила Европейската конвенция по човешките права и правото на обединяване.
Тогава председателят на сдружението Владимир Панков каза, че е очаквал позитивното решение и се надява, че с решението в Страсбург ще се открие възможност за пълното реализиране на правата на българите в Македония.
Сдружението “РАДКО” носи името на псевдонима на един от лидерите на ВМРО Иван Михайлов.
Сдружението “РАДКО” е политическа организация със седалище в Охрид, Република Македония. Основана е през 2000 г. и се бори за признаването и подкрепа на българите в Република Македония. Нейните членове не само открито декларират българска си етническа идентичност, но и критикуват официалната македонска историография с цел да осветлят обективно историческото минало на Република Македония. /БЛИЦ