Космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" с мисията за споделено извеждане на полезен товар в орбита "Транспортър-5". Сред този товар присъства и иновативна спътникова платформа, създадена от българската компания EnduroSat, цитирани от Новините.бг.

Според информацията, публикувана на уебсайта на EnduroSat, Споделената Спътникова Услуга на фирмата представлява най-евтиният и достъпен начин, по който всеки един от нас може да достави своя прибор в орбита. Основаната от предприемача Райчо Райчев компания отговаря за справянето с всички трудности, съпътстващи една космическа мисия - интеграцията на инструмента, изпитанието му, бюрократичните спънки и логистичните сложности. Така крайният клиент е фокусиран изцяло върху своите си цели и задачи, без да мисли за останалата бумащина.

Изстреляният космически апарат на EnduroSat е кръстен "Platform-1". Фирмата обещава да провежда мисии средно по веднъж на всеки 90 дни. Следващите изстрелвания за нуждите на българския стартъп са планирани за третото и четвъртото тримесечие на 2022-ра. Полет е насрочен и за началото на 2023-та. 

Ракетата "Фалкън 9", която бе назначена за мисията "Транспортър-5", беше оборудвана с първа степен под сериен номер "B1061", като това беше осмият полет за нея. Преди тя е била използвана за изстрелванията на първата редовна пилотирана мисия на СпейсЕкс до МКС посредством кораб "Крю Драгън", за втората редовна пилотирана мисия, за спътник "Сириус", за 23-тата товарна мисия до МКС посредством кораб "Карго Драгън", за космическия телескоп "IXPE" на НАСА, за четвъртата мисия за споделено извеждане на полезен товар "Транспортър-4". Днешният полет на "B1061" с "Транспортър-5" също бе безпроблемен, като след приключването му степента осъществи меко приземяване върху Зона за кацане №1 на космодрума Кейп Канаверал. 

Това бе 22-рото орбитално изстрелване на СпейсЕкс през 2022-ра година. Компанията на Илон Мъск продължава да осъществява средно по един полет седмично.