Разследващи във Франция разбиха мрежа за измами, която се предполага, че е създала 62 000 фалшиви сертификата за ваксинация срещу коронавирус, предаде ДПА, съобщи БТА.

Разследването, проведено от специален отдел за киберпрестъпления в Париж, е довело до ареста на 5 души в районите на Поатие и Лион, съобщи вчера вечерта "Франс инфо", като се позова на полицията.

Заподозрените, на възраст между 22 и 29 години, са обвинени, че са хакнали данните на 35 лекари и са създали фалшиви доказателства за ваксинация срещу коронавирус. Твърди се, че след това те били продавани директно или чрез посредници.

Измамата е разкрита след сигнали, включително от компания за здравни застраховки, която се е натъкнала на хиляди предполагаеми ваксинации, извършени от една медицинска сестра, която е посочена в документацията, но всъщност изобщо не е участвала във ваксинационната кампания.

Неотдавна френското правителство изчисли, че в страната има около 200 хиляди фалшиви сертификата. Откакто обаче Франция въведе изискване за бустерна доза, за да признае пълната ваксинация на дадено лице, много от фалшифицираните сертификати вероятно са станали неизползваеми за купувачите.