Националната полиция арестува в Мадрид и Барселона седемте членове на мрежа, която е фалшифицирала covid и PCR паспорти на знаменитости и престъпници, съобщиха медиите в страната.

Според агенция ЕФЕ 1600 души са разследвани за прибягване до услугите им, включително певецът Омар Монтес. Сред клиентите на престъпната мрежа има и спортисти, но техните имена не се съобщават, а разследването продължава.

Фалшивите Ковид паспорти са стрували между 200 и 1000 евро. Двама от групата, която ги е издавала, са кралицата на коката в страната и убиец по прякор Моли, осъден за причиняване на смърт по непредпазливост, след като прегази човек в мадридския квартал Арганцуела.

С тази операция Националната полиция разби испанския клон на организацията, който предоставя фалшиви covid паспорти в различни страни от Европейския съюз. Разследванията позволиха да бъдат разкрити и идентифицирани ръководителите на престъпната организация, действала от Франция, чиито данни вече са били доведени до знанието на властите в страната.

В Испания са арестувани седем души - шестима в Мадрид и един в Барселона - като само в столицата те са предоставили на около 1600 души фалшиви паспорти, които обаче са били регистрирани в Националния регистър за ваксинации.

Сред арестуваните са петима мъже и две жени. Една от тях е 38-годишна аржентинка, а друга - 30-годишна испанка, която е обвинена в разкриване на здравни тайни и незаконен достъп до бази данни, тъй като е медицинска сестра. Тя е вписвала в регистъра клиентите на мрежата. 

Разследването на тази мрежа започна в началото на януари, когато агентите открили онлайн реклами, предлагащи както фалшиви PCR тестове, така и фалшиви covid паспорти.

Заплащането, изисквано от мрежата в замяна на сертификатите, е 50 евро в случай на издаване на сертификати за отрицателен PCR тест и суми, които варират между 200 и 1000 евро в замяна на издаване на паспорти за коронавирус, съдържащи две или три дози ваксинация.

В повечето случаи членовете на организацията са изисквали плащане в криптовалути чрез сметки, които са открили в трети страни, за да усложнят проследяването на властите.

След като участниците получили плащането, заинтересованите страни получавали QR кода, съдържащ указанията за измамна ваксинация. След два дни те можели да получат паспорта, в който са записани две или три дози получени ваксини.

Разследването остава открито и не са изключени нови арести. Следят се и разследвания за евентуална кражба на кодове за достъп до испанската здравна система.