При спецоперация на ДАНС тази нощ арестуваха кметът на Гърмен Ахмед Башев и Мурад Бошнак, които са заплаха за националната сигурност, заяви за БЛИЦ лидерът на РЗС Яне Янев. Според говорителят на ДАНС двамата са в ДАНС за снемане на обяснения във връзка с прокурорска преписка на СГП. Преписката изисква от ДАНС да събере данни за оказване на натиск и заплахи и по повод сигнала на Яне Янев и за престъпления против изповеданията. Зависи от решението на прокурора дали двамата ще бъдат арестувани, каза Зоя Димитрова. Има свидетелски показания, които подкрепят сигнала на Яне Янев, допълни Димитрова.
Говорителят на Районна прокуратура Благоевград Елка Атанасова заяви за БЛИЦ, че ако бъде потвърден сигналът на Янев при снемането на обясненията от ДАНС, то случаят ще бъде разглеждан от Районната прокуратура в Благоевград.
Според Янев Башев и Бошнак са заставяли хората да извършват несвойствени дейности и са си служили с противоконституционни действия.
Призори в Рибново хората масово говорят вече за освобождаването му от радикалния ислямизъм, заяви Янев.
В Агенцията за закрила на детето не са получавали сигнали за налагане на радикален ислямизъм в с. Рибново, научи БЛИЦ от агенцията. С Министерство на образованието и науката държим връзка, евентуално от министерството трябва да излязат резултати от проверка на инспектората, заявиха от агенцията.
БЛИЦ припомня, че неотдавна в студиото на "Сеизмограф" по бТВ кметът на Гърмен Ахмед Башев влезе в остър спор с Яне Янев, като го нарече мекере и го заплаши. 
Лидерът на РЗС оповести преди около една седмица, че в този регион се шири радикален ислямизъм. 
Директорът на училището Феим Иса е установил пълен диктат над учителския колектив и насилствено заставя учителите да ходят с облекло, което да не е светско.
Директорът на училището настоява учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии.
Той подкрепя действията на Мурат Бошнак, представен и назначен от него като учител по религия, който задължава родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет (ЗИП) – ислям.
Бошнак настоява децата да се обръщат към него вместо с господин с ага.
Родителите, които не приемат ислямските порядки на Мурат, ги наричат гяури и по време на службите в местната джамия ги проклинат.
Директорката на местното училище в Сатовча Айша Ушева редовно ходи на обучение по радикален ислям в незаконно фундаменталистко училище в село Сърница, Велинградско.
Ушева в момента е в отпуск по майчинство и за да държи под контрол "описаните порядки", е назначила съпруга си на длъжност и.д. директор на училището – Исмет Ушев, който е учител по религия.
И в двете селища живеят само българомохамедани, говорещи единствено български език. /БЛИЦ