В началото на лятото заведенията масово надуват цените, за да избият пропуснатите приходи по време на карантината, показа проверка на „Монитор“.

В Кюстендил ръстът е двоен.

Най-голямо е увеличението в кафето което от 50 ст. преди епидемията вече се предлага за 1.00-1.20 лв. „Няма как да няма повишение в цените при нас. Помислете колко време бяхме затворени, колко сме на загуба, да не говорим, че повечето имаме заеми. Няма как да издържим, имаме разходи, наеми, персонал, консумативи“, коментира собственик на заведение на пъпа на централната алея в града.

Сред най-масово търсените храни и напитки по традиция през летния сезон си остават ледената бира, картофите и рибата. Нискоалкохолната напитка стартира от 1.50 лв. и достига до 2.50 лв. в зависимост от марката и заведението, където се предлага.

„Ако реши едно четиричленно семейство да седне на по една бира и сокче, оставяш поне 30 лв. с екстрите. Цацата вече ти е 3 лв., а филето от хек 6 лв. Една малка порция картофи със сирене пък започва от 3 лв. и върви нагоре. И тук подчертавам, че става въпрос за цени на квартал каравани, не на култови заведения“, разказва кюстендилецът Йордан Иванов.

Заведенията в Добрич също работят с по-високи цени. Кафето вече е 1.80 - 2.00 лв. срещу 1.20 - 1.50 лв. преди пандемията
Пържените картофи са вече 4 - 4.50 лв., наливната бира е по 3 лева. Порция миди натюр е 6.50 лв., пържена цаца - 4.50 лв. Крайморските заведения в Каварна държат най-високи цени от цялото Добруджанско Черноморие.

Няма салата под 6-7 лева, един обяд излиза най-малко 36 лева, може да стигне и до 55 лева. Порция пържени картофи без сирене в ресторант на брега е 8 лева, със сирене - 10 лева. Порция цаца също е 10 лева, сафрид - 12 лева. Количеството е по 250 грама. 600 грама миди също са 10 лева.

На крайбрежната алея във Варна 20-25 лв. би струвало на двойка да отиде на плаж и да хапне нещо в обедните часове. Толкова излиза да ползва безплатни или евтини 2 шезлонга и 1 чадър, а по обяд да хапне една цаца с една порция картофки, както да изпие бира и едно безалкохолно. Въпреки това цените според варненци са доста високи за такъв слаб сезон.

„След като порция пържени картофи 300 грама е 5 лв., значи килото излиза 15 лева, при положение че покупната им цена сурови е под 1 лев. Това е над 1500% надценка, коментират жители на морската ни столица.

Сравненията са обикновено с цените в Гърция, където завърнали се наскоро оттам коментират, че порция пържeн бaрбун oкoлo 350 грама, две нaливни бири, пoрция миди, два вида сaлaти и две пoрции тиквички пo гръцки излиза с бaкшиша 25 eврo. Дюнерът там е 2,50 евро, наливна бирата - 2,50, малка минерална вода е 0,50 евро, казват опонентите на родния туризъм.

В крайморските заведения в Бургас малката наливна бира върви по 2,20 лв., а голямата халба е 3 лв. Чаша кафе еспресо струва 2,50 лв., малка бутилка минерална вода - 1,80 лв., а газирано безалкохолно е 2,30 лв.

В Кърджали порцията пържени картофи от 300 грама върви между 3 и 3,50 лв., а за добавка сирене се плащат допълнително още 0,30 или 0,40 лв. В града обаче кафето е почти на предишните цени. В столицата в масовите заведения варира от 2 до 3 лв. за 60 милилитра. 200 грама пържени картофки са между 3 и 5 кинта, ако искаме да със сирене, то ще трябва да доплатим половин лев. Пикантните картофки обаче вече струват 4 лв. порцията.

Между 2,50 и 4 лева вървят пържените картофи без сирене в заведенията в Хасково. Със сирене порцията е с 60-80 ст. по-висока. Шопската салата е 3-3,50 лева по кварталните кръчми, но достига до 5,50 в някои от най-скъпите ресторанти и пицарии в центъра. Средната й цена е 4,00 - 4,40 лева. Цаца се предлага предимно по бистрата в парковете на цени 3,50-4.00 лева.

Цените й са сравнително високи, защото не се предлага масово през лятото в Хасково. В курорта Минерални бани, който е само на 15 км от областния център, средните цени са около 30% по-високи от тези града.