На 16 февруари 2005 г. един от знаковите крими герои на прехода – Димитър Тодоров – Митко Бретона, похапва шкембе чорба в столичния квартал „Люлин“, пише Труд бг.

Любимото на много  жители на квартала заведение „Бъфало“ е пълно, но никой не предполага, че ще стане свидетел на едно от най-дръзките убийства в София.

Около 13 ч нисък набит мъж влиза в ресторанта и без да бърза се приближава до Бретона. Стреля два пъти – в гърдите и главата и излиза от заведението. Убиецът не е бил маскиран, а е облечен в зелен панталон и балтон. Според очевидци той е гърмял със заглушител през джоба на балтона си и на околните маси чули само пукот и стоновете на жертвата.

По-късно от МВР съобщават, че се издирва около 40-годишен мъж, който се движи с лек автомобил "Ауди А4" със софийска регистрация. Различни райони на столицата са блокирани от полицията, извършват се проверки на входовете и изходите на града, както и в метрото.

Бретона загива моментално, посетителите на „Бъфало“ са в шок. Те не познават жертвата, чието име е легенда в подземния свят. Митко е бил от най-близките приятели на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред „Магура“-та. Двамата заедно създават ВИС. Бретона е свой сред „борчетата“, въпреки че е далече от спорта.

След разстрела на Васил Илиев през 1995 г. Бретона решава да се изнесе от България. Той зарязва основния си занаят – кражбата на автомобили. Изнася се в Унгария, а от 2003 г. - в Германия. Постепенно и в Централна Европа става име в подземния свят и се захваща с по-едри, но и по-рискови престъпления. Създава нелегални канали за цигари, за китайски стоки, а по-късно и за наркотици.

Говори се, че Бретона бързо успява да се интегрира в световните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Дори минава за по-висока топка от изгряващия по това време Евелин Банев-Брендо. От Унгария държал връзка с нашенци в Испания, които поемали кокаина, прекарван с ветроходни яхти.

Малко след 2001 г. избухва истинска гангстерска война между СИК и ВИС и мнозина свързват с нея прибирането на Бретона у нас на няколко пъти през 2004 г. В ъндърграунда се носят легенди, че именно той стои зад убийствата на Димата Руснака и Бай Миле. Макар завръщанията на Бретона в България да са за по няколко дни, говори се, че тогава се е  събирал с  Георги Илиев и хората му и са правили планове как да стегнат групировката. 

Последният път, когато си идва, е през 2005 г. Веднага плъзва слух, че в София се чака нова екзекуция. И тя се случва, но жертвата този път е самият Тодоров.

Приживе Бретона разказвал на българските си познати, че се занимава с бизнес – имал хотел на брега на Дунава, женен е, има и син. Заедно с приятел – евреин, се канели за инвестират 30 млн. долара в строителство на хотели в България. Всички обаче знаят, че той бил топлата връзка на българските мутри с европейските им „колеги“.

Приписват на Йоско Костинбродския и хората му екзекуцията на Митко Бретона, но до момента убийството не е разкрито.

След убийството му полицията работи и по версията за отмъщение за покушенията, но тя е малко вероятна, твърдят криминалисти. Те са убедени, че смъртта му е поръчана от чужбина и че вероятно изпълнена от килър от бандата Йоско Костинбродския. Говори се и за конкретна причина - заловена от испанската полиция пратка от 819 килограма кокаин. Яхтата „Есприта“, в която е открит скъпият наркотик, е собственост на българин от Германия, екипажът й също е съставен от българи, съобщиха тогава от испанската полиция. Още 137 кила кока са намерени в дома на нашенец в Мадрид. Провалената пратка кокаин е оценена от испанската съдебна система за 101 308 000 евро.

Твърди се, че Бретона е бил гарант на сделката. Със същия провал свързат и убийството на баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев, а през август и на самия Георги Илиев в Слънчев бряг. Така или иначе и трите разстрела през 2005 г. остават неразкрити.

Съдят го още при социализма

Бос е на автоапашите в София

Митко Бретона е легендарна личност в ъндърграунда.

Бретона е легенда сред автокрадците. За първи път е задържан през далечната 1974 г. През 1980 г. е осъден на 3 години и половина за грабеж. През 1993 г. е имал следствено дело за същото престъпление в Бургас, което е прекратено поради липса на доказателства.

Когато започват да никнат застрахователните офиси на  ВИС и СИК, Бретона събира дребните автоапаши, съставя списък и буквално им казва или да си сменят професията, или най-малкото да забравят дори с пръст да докоснат автомобилите със стикерите на двете големи групировки.

Така той помага на силовите застрахователи не само за опазят возилата, но и докарва нови клиенти, които са сигурни, че само така автомобилите им ще бъдат предпазени. И досега се носят легенди как Бретона е успявал за секунди да задигне кола, но той смятал, че има потенциал за нещо по-голямо. Което плаща с живота си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук