Шестима българи са станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация в Швеция през юли. Мъжете са заминали с уговорката да берат боровинки, но пристигайки в село, близо до столицата Стокхолм, са били карани да просят и да живеят в мизерни условия. 
Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и са се върнали у нас.
 

Шестимата мъже са от врачанското село Баница. Като пристигнали в Швеция, били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Работодателят им българин ги принуждавал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги кара да нощуват на места, различни от уговорените. Това разказа пред Дарик българският консул в Швеция Надя Велева.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обяснява Велева.
 
Те останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се връщат обратно у нас.
 
През лятото проблемите със сезонните работници в Западна Европа зачестяват. Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти. "Най-добрият начин човек да се предпази от това да стане жертва на трудова експлоатация, е да бъде мнителен и да се информира максимално добре, когато отива на работа в чужбина. Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира Василева.
 
Преди да заминете за сезонна работа зад граница, се информирайте добре за работодателя си,съветват от Анимус.