Ловчанският митрополит Гавриил награди 13-годишния Николай Борисов от Ловеч, който преди дни е помогнал на изпаднал в беда в човек и е спасил живота му.

Отличия и подаръци е получил и от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова и кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

Момчето е ученик в седми клас на Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч. Един ден, връщайки се от урок по пиано, е видял на улицата паднал непознат възрастен мъж, който си е ударил главата. Обадил се е на "112" и е оказал първа помощ на мъжа, докато е пристигнала линейката, разказа ученикът.

Митрополит Гавриил го дари с икона на св. Николай, книга за чудесата на св. Лука и парична сума.

"Прочетохме за постъпката на момчето в Интернет и се възхитихме, че имаме такива млади и достойни хора днес, които са готови да се притекат на помощ, да жертват време и сили. Желаем да има повече такива младежи, защото те ще станат достойни граждани на нашата родина", заяви дядо Владика, като благослови момчето и семейството му и им пожела да посрещнат предстоящите празници със здраве и вяра.

По-рано днес седмокласникът е бил награден и от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова и кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от общинската администрация. Получил е почетна значка на Община Ловеч, а Михайлова му е връчила лаптоп и грамота.