165 214 лични документи трябва да бъдат подменени от догодина в областите Кърджали и Смолян, което означава-кошмар пред паспортните служби. 366 дни ще има през 2020-та, а средно служителите трябва да приемат по 451 заявления за подмяна на лични карти и паспорти на ден, за да да приключат в срок. И то, ако няма почивен ден.

Важна информация от МВР за голямата смяна на личните документи, която ще засегне 3 млн. души

Изключително напрегната се очертава следващата година за секторите „Български документи за самоличност“ в Областните дирекции на МВР.
Срокът на валидност на 41 214 лични карти на смолянчани изтича през 2020-та и те трябва да бъдат подменени.

Гореща новина от МВР за голямата смяна на личните документи, която ще засегне 3 млн. души

Цифрите в Кърджалийско са далеч по-стряскащи. 43 000 лични карти ще чакат за подмяна догодина, докато на 4000 този срок вече е изтекъл.

При паспортите статистиката сочи, че през следващата година изтича срокът на валидност на 61 000 документа, а 20 000 вече са с изтекъл срок.

От Областната дирекция на МВР в Кърджали отчетоха в края на ноември, че от началото на 2019-та са издадени общо 25 000 лични карти и 45 000 паспорта.

Задава се голямата смяна на личните документи, МВР взима мерки

От полицията дори отправиха апел към гражданите.

„С оглед очертаващите се напрегнати месеци в издаването на лични документи ръководството на ОДМВР-Кърджали призовава гражданите, които живеят трайно в областта, да подменят тези документи в по-ненатоварените месеци - от декември тази година до март следващата година. Така жителите на областта ще спестят време и ще избегнат струпванията на хора през пролетта и лятото на 2020 година“, посочиха от дирекцията.

Важна информация за новите лични карти и паспорти, които трябва да получат 3 млн.души

От сектор „Български документи за самоличност“ поясняват, че няма ограничение за смяна на документите и преди изтичане на срока на валидност. Притежателите на паспорти трябва да ги върнат в паспортните служби задължително най-късно в 3-месечен срок от изтичане на срока за валидност.

Пропускът това да бъде направено е скрепено със санкция по Закона за българските лични документи.

Източник: 24rodopi.com