В Пловдив живеят и работят много богати хора. Така е било в миналото, когато се е създавала новата българска държава, така е и днес. В топ 10 на всеки от основните 25 стопански отрасъла на българската икономика има най-малко две компании с пловдивски корени. Статистиката показва, че по брой милионери на глава от населението градът е далеч пред столицата. И в този град на едрия капитал най-състоятелният човек е кметът Иван Тотев.

Така смята всеки трети участник в анкетата на marica.bg, отговорил на въпроса „Кои са най-богатите пловдивски фамилии“. Уникалното е, че пловдивчани поставят семейството на градоначалника над знакови фамилии от прехода и капиталистическата контрареволюция като Гергови и Арабаджиеви.

За фамилията на мажоритарния собственик на „Международен панаир Пловдив“ АД Георги Гергов са гласували 27% от читателите на "Марица". Напоследък Гергов се раздели с част от курорта „Слънчев ден“, оценяван като перлата на неговата бизнес империя. Преди 2 години продаде и строителната си фирма „Пътища Пловдив“ АД, с която редовно печелеше обществени поръчки. Освен панаира обаче Гергов притежава знаковия за софиянци ЦУМ, хотел „Санкт Петербург“ и редица други апетитни имоти в Пловдив и региона.

За фамилията на Ветко Арабаджиев, който напоследък има проблеми с държавата и закона, са гласували 22,8% от участниците в анкетата. Въпреки разследването срещу него за данъчни престъпления Ветко все така е собственик на столичния топ хотел „Маринела“ /бившия „Кемпински-Зографски“/, комплекс „Елените“ и няколко други хотела на морето, „Марица“ в Пловдив, Захарния комбинат и огромно имение на френската Ривиера.

Едва на четвърто място по богатство в Пловдив читателите са класирали братята Иван и Александър Асенови, собственици на конгломерата от фирми около „Хъс“ ООД. В същото време само основната компания от групата е на четвърто място по приходи в Южен Централен район, според последните данни на Българско-търговско промишлена палата. През 2017 г. пред „Хъс“ са само гиганти като КЦМ, Либхер и Асарел Медет.

Нетните приходи от продажби на дружеството за 2017 г. са 340 947 000 лева, а печалбата след платени данъци - над 33 милиона лева. Братята Асенови обаче са получили едва 6,5% от гласовете в анкетата.

Въпреки огромните активи в недвижимост, които притежават фамилиите на Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, и внушителните парични потоци, с които оперират фирмите на Иван и Александър Асенови, пловдивчани настояват, че именно фамилията на кмета Иван Тотев е най-богатата в Пловдив. И то при положение, че Тотеви едва сега натрупва първите си легални капитали. Според справките в Търговския регистър те са съвсем скромни и никак не предполагат стандарта и богатството, което притежават кметът и неговите близки. От този факт би трябвало да се интересуват половин дузина институции като НАП, Икономическа полиция, КОНПИ, прокуратурата, но засега никой явно не е открил нещо нередно в очевидното несъответствие.

В основната на фамилния бизнес на Тотеви е майката на градоначалника Роза. Тя нагазва в мътните води на българската пазарна икономика в средата на 90-те със счетоводни услуги, курсове и издателска дейност. В края на века успява да приватизира бившия център за обучение на кадри към СМК. Именно там, в някогашното общежитие на зидарите и мазачите, се полагат основите на бизнес империята „Империал“. Големият възход на фамилния бизнес обаче започва след 2006 година, когато синът Иван влиза в политиката. Разцветът пък идва през 2012-а. Тогава Иван вече е кмет на Пловдив. Вече 7 години Тотев управлява града като истински олигарх - без ясна биография, без намек за произхода на парите на фамилията му, но пък с огромна увереност и натрапчиво внушение, че е недосегаем.

За двата си мандата Тотев е разпределил към бизнеса над 1,3 милиарда лева от общинския бюджет и още 400 млн. от европейски проекти и целеви субсидии за капиталови разходи от държавата. Известно е, че кметът държи еднолично контрола върху обществените поръчки. Без неговата благословия никой не може да стане доставчик или изпълнител по дейности или проекти на Общината.

Освен това за 7 години Тотев създаде собствен приятелски кръг, в който свързани фирми изкупуват евтини общински терени и строят луксозни кооперации с огромни печалби. Всичко това вероятно кара читателите да мислят, че именно кметското семейство е най-богатото в Пловдив.