Заупокойна молитва отслужи Неврокопският митрополит Серафим, в церемонията участваха представителна военна част на ВФ 26400 и РК „Традиция”, съобщава БГНЕС.
 
Митрополит Серафим поля с вино костите на войниците, след което те бяха положени в гробницата. Пред обновения паметник бяха положени венци и цветя.
 
Благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, РК „Традиция“-Благоевград, с подкрепата на Министерство на отбраната на успешно се възстанови един културен паметник, емблема за Благоевград.
 
Криптата бе обновена, напълно е възстановен в първоначалният си вид и войнишкият кръст за храброст, поставен най-отгоре.
 
Преди 20-ина години костите на загиналите за свободата на Отечеството войници и офицери са извадени от паметника-костница и съхранявани в базата на Регионалния исторически музей в с. Покровник.
 
Днес, след обновяването на паметника-костница и района около него, намиращ се в стария гробищен парк на Благоевград, те отново бяха положени в криптата.
 
В церемонията участваха областният управител Бисер Михайлов, кметът на града Ат.Камбитов, представител на Министерството на отбраната и др.
 
Костницата е изградена през 1938г., в нея намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на Освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г. Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.
 
Днес всички те бяха положени и намериха вечен покой в земята на Родината, за която дадоха живота си.