Незаконно струпана камара с тор трови въздуха на Разград. От близо седмица жителите на крайните квартали се будят от остра неприятна миризма. Историята се повтаря всяко лято, разкрива Нова тв в авторско разследване.

В същото време БЛИЦ научи, че кметът на града Валентин Василев скандално е решил да излезе в отпуска, вместо да реши огромния проблем, който трови населението в стратегическия регион.


Основната причина за отвратителните миризми се дължи на остарялата градска канализация, която не е сменяна от 60 години. Този факт в комбинация със скандалното бездействие на общинската администрация са довели до загуба на милиони от потенциални европроекти за пречиствателни станции, които биха могли да бъдат спечелени. 

Още по-скандалното в случая е, че заради мудните действия на кмета Василев община Разград, която е стратегическа за бизнеса, все още няма изграден воден цикъл.

Проблемът с непоносимата миризма всекидневно трови обикновените хора в Разград.

От близо седмица  вечерните разходки на Димитър Димитров с детето му са истинско изпитание за обонянието и волята. Защото над Разград започва да се усеща остра миризма на оборска тор.

„Децата идват да си играят тук. Но има неприятна миризма, предполагам от земеделците в района, които торят, предполагам с биологична тор”, коментира Димитър Димитров, жител на Разград.

В най-близките до областния град села – Ясеновец и Мортагоново, миризмата е още по-остра и отблъскваща. „Затваряме прозорци, врати, всичко, за да не влиза лошата миризма”, разказва Халиме Мюлеимова, жител на с. Мортагоново.

„Докато спях, прозорецът беше отворен и усещах миризмата”, разказва Мелиха, жител на с. Мортагоново. Нергин Аптиев от години работи в чужбина. У дома се прибира само за лятото. Колкото да ремонтира родния дом.

„Обичаме си държавата, да си кажем истината. Но все пак, като си дойдем тук, искаме спокойствие и малко чист въздух. Затова си идвам А като започне да се замирисва, то наистина завладява цялото село. И може би селото е на ниско и затова тук на ниско, се усеща повече”, коментира Нергин Аптиев.
В съседното село Ясеновец, местните имат обяснение откъде идва  миризмата.

„На три километра имаме една стара жп.гара. Тя вече не се ползва. Там се складира тор. Имаме така 2-3 пункта, самата процедура не се извършва както трябва”, коментира Серафим Стоилов – жител на с. Ясеновец.

На посоченото място, екипът ни открива огромна камара птичи тор. Без никой да знае чия е. Биологичният отпадък е струпан върху синора между нивите, на края на разбит път.

А на по-малко от 2 километра от нея е домът на Невзат Узунов. Изселил се в Истанбул през 80-те години на миналия век, цял живот работил като агроном  и в родния Ясеновец се прибира веднъж годишно.

„През лятото го трупат предимно и  през есента го използват, разхвърлят. Не е целогодишно, не е целогодишно. Но истината е, че трябва да се внимава с разстоянието, мястото, където се трупа”, коментира Невзат Узунов, жител на с. Ясеновец.

„Сега разбирам от вас, че има птичи тор, който замърсява околната среда. И аз имам деца, и аз имам семейство, и аз имам внуци. И съм си местен жител. И живея в селото, не живея в града, в апартамент. Живея в селото”, заяви Гюлджан Ахмедов, кмет на с. Ясеновец.

В община Разград обясняват, че знаят за проблема. Не знаят обаче и как да го решат. Използването на тор е разрешено, но при определени правила. Местните власти не можели да докажат, кой точно е торил.