Избраният кмет на Несебър Николай Димитров се очаква да бъде конвоиран от София до Несебър, за да положи клетва на встъпителната сесия на ОбС в понеделник, съобщава "Флагман", цитирайки изключително достоверен източник в Специализираната прокуратура.

Идентична ще е и ситуацията с Петър Хрусафов и Георги Георгиев от БСП, които станаха общински съветници, но към този момент са с наложена мярка „задържане под стража“.

Очаква се тримата да бъдат доведени от следствения арест в София до Несебър, да бъдат допуснати да положат клетва, като до тях ще има служители на Съдебна охрана и отведени обратно към столицата след приключването на церемонията.

Ситуацията със задържаните е деликатна. Тримата трябва да положат клетва, тъй като са получили доверието на съгражданите си и няма основания да бъдат ограничавани, защото правомощията им могат да бъдат прекратени. И докато кметът има по-дълъг срок, то при общинските съветници ясно е разписано – ако не положат клетва на първите две сесии, мандатът им се прекратява и влизат следващите от листата.

Специализираният съд засега отказва да насрочи нова дата за промяна на мярката им за неотклонение, но обвинението може да допусне да излязат от ареста за няколко часа. Подобна хипотеза съществува и често се прилага, за да не се нарушат човешките права на арестантите. 

Сесията в понеделник със сигурност ще е най-необичайната в цялата история на местната политика в Несебър.

Това, което ще бъде изключително интересно за медиите и политическите наблюдатели в понеделник е и появата и на новоизбрания общински съветник Костадин Нищелков. 

Като водач на листа на партия ПП „Български социалдемократи“ той успя да вкара в този Общински съвет рекордния за тази формация брой съветници – 6. Нищелков има най-голямата група в местния парламент и неговата дума ще е решаваща за това кой ще е новият председател на ОбС.

От деня, в който ЦИК свали имунитета му като кандидат за общински съветник – събота, 26 октомври, местният политик е в неизвестност. Никой в Несебър не го е виждал. Самият той се свърза с редакцията на Флагман.бг в нощта след вота – 28 октомври, за да каже, че не е в ареста, че се намира в дома си в Несебър, както и че след като е изчакал резултата поема с личния си автомобил към столицата.

Няма данни и към този момент Нищелков да е арестуван, както и да се е свързвал с някого от колегите си в бъдещия Общински съвет.

Загадката „Костадин Нищелков“ наистина е прецедент в най-новата политическа история на България.

Водещи фигури от политическия живот на Несебър, с които току-що се свърза Флагман.бг смятат, че новото мнозинство ще е изцяло съставено от общински съветници, които не са крили, че подкрепят Николай Димитров.

Мнозинството се очертава да е от 14 съветници и се оформя около ПП Български социалдемократи (6 съветници), МК „Нова алтернатива“(3 съветници) на Румен Кулев, МК „Съюз на свободните демократи“ (2 съветници) на Венелин Ташев, БСП (2 съветници) и Движение 21 (1 съветник).

ПП МОРЕ и ПП ГЕРБ, които съответно са с четири и три съветници се оформят като малцинство. По данни на Флагман.бг мнозинството има нагласа да подкрепи за втори мандат като председател Румен Кулев, тъй като е общо мнението, че се е справил добре със своята работа досега.

Очаква от вторник положението в Община Несебър да е наистина патово. В следващите 6 месеца Николай Димитров, дори и отстранен, след като положи клетва, ще продължи да е кмет. Едва след 6 месеца от деня на клетвата, Законът повелява да се прекратят правомощията му поради невъзможност да изпълнява служебните си задължения – престоят в ареста поради повдигнато обвинение.

Кой и в какво подобие на кмет ще изпълнява длъжността на Николай Димитров в този период, ще стане ясно още в понеделник.