Цената на билета до о-в Света Анастасия скача от 12 на 14 лв. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, внесена към Общинския съвет преди дни, съобщава "Флагман".

Аргументите на администрацията са, че корабчето работи на загуба от 51 хил. лв. годишно, а разписанието на катамарана „Анастасия“ се спазвало, независимо колко пътници има на стартовата спирка на „Магазия 1“. Друг проблем е, че изтича гаранционният срок на плавателния съд, като от тук нататък всички разходи по поддръжката ще трябва да се правят от ОП „Туризъм“.

Към момента корабът „Анастасия“ работи всекидневно като от 1 юни до 30 септември цената е 12 лв. за стандартен билет, докато от 1 октомври до 31 май тя е 10 лв. Катамаранът има капацитет от 100 души на курс, като на ден той ходи 2 пъти до острова през зимата и 3 пъти през летния сезон.

Ако предложението бъде прието на предстоящата последна за годината сесия на Общинския съвет, то това значи, че от догодина пътуването до туристическата атракция ще ни коства с 20% повече. Но дали това ще успее да покрие описаните от администрацията загуби и няма ли да повлияе негативно върху пътникопотока?