Болница въведе такса парола. Пациентите в СБАЛ по кардиология във Варна трябва да плащат по 12 лева, ако искат да имат достъп до Wi-Fi. Това показва официалният ценоразпис на болницата, който е публикуван на сайта на здравното министерство, пише „Телеграф“.
​​​​​​

Миналата година с промени в Закона за лечебните заведения бе въведено задължението за оповестяване на цените на всички предоставяни медицински услуги. Според член 98, ал. 3 от закона болниците трябва да поставят на общодостъпни места в сградата ценоразпис, като информацията се публикува и на интернет страницата на МЗ.

През 2019 г. над 200 лечебни заведения подадоха информация за стойността на услугите, които предлагат. Това роди поредица от куриозни такси, а тогавашният здравен министър Кирил Ананиев пое ангажимент доплащането да бъде регламентирано. Идеята бепе болниците да искат допълнително пари само за по-добри битови условия, индивидуален сестрински пост и избор на екип.

В началото на годината обаче бяха въведени нови промени в ЗЗЛ, с които на практика доплащането в болниците се узакони, Между първо и второ четене отпадна и предложението на МЗ за регламентиране на конкретните случаи, в които от пациентите могат да се искат допълнително пари.