Кой стои зад гей билбордовете, които цъфнаха предпразнично в Бургас, Варна и Пловдив? Този въпрос днес получава своя отговор, който неочаквано се оказа очеваден, пише "Флагман".

Неправителствена организация под името „GLAS” – абривиатура означаваща “Gays and lesbians Accepted in Society” (Гейове и лесбийки приети в обществото), чийто партньори са съвсем случайно Българския хелзинкски комитет, Посолството на САЩ в България, София Прайд, ILGA-Europe и Тех гиганта „Майкрософт“.

На пръв поглед в официалния сайт на НПО-то прави впечатление дизайна, който е модерен, респонсив (responsive – зареждащ се лесно на всички дисплеи – от мобилен до десктоп) и... скъп.

Очевидно зад организацията стоят сериозни средства, които са платени от някого с някаква цел. По всяка вероятност за умишлено създаване на конфликт и не само.

Пропагандните постери са умело таргетирани в градове, където отношенията на обществото към гейовете е повече от негативно. Със сигурност обаче зад кампанията стоят сериозни средства и за проучване, и за своеобразна психоанализа на хората, защото скандалните билбордове успяха да изпълнят мисията си – да предизвикат конфликт, които да разпали до такава степен емоциите в Бургас, че днес вече е организиран протест срещу билбордовете.

По този начин „различните“, които НПО „GLAS” така умело защитава, се превръщат в жертви, в дискриминирани, в неразбрани и неравноправни. „Как така може да има плакат с прегърнати мъж и жена, но не може мъж с мъж?“, се питат поддръжници на гей общоностите.

Оказва се обаче, че въпросните билбордове, монтирани умело на възлови места в Бургас, не са съвсем легални според общинските наредби. За това сигнализира рекламният бос Милчо Добрев, който с дълга публикация, буквално направи на пух и прах всички съмнения, че плакатите не могат да бъдат премахнати по правен път. 

„Има си Наредба за рекламната информационна дейност на територията на Община Бургас. В чл. 5 от нея и специално в точка 4, ал. „в“ и „г“ ясно е описано следното – „Не се разрешава: 4. Разполагането на РИЕ, които: г. пропагандират под каквато и да е форма омраза, насилие, расова или етническа нетърпимост, религии и религиозни общности;  са с открито и недвусмислено порнографско съдържание”. Тук разбира се е тънката лайсна, тъй като това не е откровено порнографско съдържание, но насажда разбиранията на Истанбулската конвенция“, каза Милчо Добрев.

Той уточни още, че България е православна държава и такива инициативи нямат място тук. Общественикът припомни за случай преди години, когато на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас е имало монтиран билборд с жена в еротична поза, който дни след това е бил демонтиран по настояване на общински съветници.