Източникът на заразата в гастроентерологично отделение на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен вероятно е силно заразен пациент. Това съобщи на извънреден брифинг днес кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб.


Има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, което кара специалистите да мислят, че това е източникът, обясни кметът.

През вчерашния ден са били отчетени най-голям брой заразени с коронавирусна инфекция от началото на кризата, посочи той, общо девет души.

От тях осем са медицински лица - седем души от Отделението по гастроентерология на МБАЛ "Хаджи Димитър" (двама лекари, четири медицински сестри и две санитарки), както и лекар от Военна болница, който е имал контакт с лекар от отделението по гастроентерология. Отделението е затворено за дезинфекция, пациентите ще бъдат поети от другите болници.

Щабът огласи тревожни данни за много заразени медици, има и починал лекар от К-19 у нас БЛИЦ TV

Всички пациенти, преминали през отделението през последния месец, са установени и ще бъде преценено как да се процедира с тях, дали всички да бъдат тествани или да се направи скрининг. Това ще бъде обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб днес от 11.30 часа.

Всички новодиагностицирани са настанени в болница, като състоянието им не е тежко.

В двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, десет от тях са медицински лица. В общината заразените досега са 109, 69 са излекувани, десет са починали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!