Жителите на Благоевград се притесняват, че гората над града им - край Бараково, Пороминово и Стоб съхне. Те изразяват мнението си в социалните мрежи, че дърветата жълтеят през май, а това е притеснителен белег, че гората загива.

Според местните в този период на годината дърветата обикновено са свежи и разлистени.

Експертите от Югозападното държавно предприятие обаче са категорични, че гората не съхне. Дърветата пожълтявали, защото масово ги атакува ръждиво-боровата листна оса и те не били третирани, заради коронавируса. 

"Този вид оса снася яйца, които се излюпват, стават гъсеници и почват да се хранят с листата на черния и белия бор.

Те младите гъсеници се хранят април и май, в момента е точно активното хранене и като изгризат външната част на иглолистото, то почва да жълтее и започва да прилича, че гората гори, или пък съхне", обясни пред Нова тв инж. Вера Станишева от Югозападно държавно предприятие.

Тази година пръскане срещу този вредител не е правено, макар че от горското стопанство предварително са знаели, че осата ще атакува боровете. "Трябваше до 30 април да се проведе пръскане, което нямаше как да се проведе, заради коронавируса не можахме да ги третираме заради забраните", обясни още инж. Станишева.

Експертите успокояват, че до юли осите ще какавидират и дърветата ще се възобновят. Но дотогава пожълтелият им вид ще остане, а липсата на зелена обвивка около игличките им може да донесе други неприятности.

„Това допълнително изсъхване на иглолистната растителност е допълнително условие, което способства за допълнително разпространение на евентуален пожар вътре в гората“, коментира Георги Сарафов от пожарната в Благоевград.

Следващото пръскане срещу боровата оса е предвидено за новия вегетационен период - през пролетта на следващата година. Дотогава ще се разчита на способността на гората да се възстановява сама.