Истинска междусъседска война пламна в блок в центъра на Пловдив заради нашествие бълхи от улични котки. Историята става в четириетажния блок на бул. "Христо Ботев" 55, където хората са на косъм от саморазправа.
Част от съседите държат в пощенските кутии на входа химически препарати, с които се поливат, преди да се приближат към стълбищата. В другите опонентите им складират храна за котки, съобщи Марица.bg.
 
Заради страшната напаст майките карат малчуганите си да минават на бегом през двора. Вместо място за игра на хлапетата той се е превърнал в запазена територия за цяло стадо бездомни четириноги и подскачащите наоколо бълхи. Мазни кутии се търкалят по плочките, видя репортерът на "Марица". Милостиви лели захранват котараците с гранули и с най-различни манджи. Подхвърлят им мръвки и картофки от терасите.  
 
Конфликтът е стар, но ескалира тези дни заради напастта. От вчера двата лагера вече си разменят реплики на висок глас и се замерят с компромати. Сутринта преброих  14 котки. Като имат пари да ги хранят, да отделят и за кастрация, избухна Десислава Митева. Младата майка изпада в паника всеки път, когато трябва да мине през двора с бебето си. Бълхи са нахапали цялото  семейство. От няколко седмици жената държи шише с препарат в пощенската кутия. Пръска себе си и детето при всяко влизане и излизане. В дворчето по-рано простирахме чаршафи, понякога оставяхме автомобилите пред гаражите. Сега това е невъзможно, защото тук е ад, разказва Десислава. Колите са в източния край, далеч от котешките паници с храна. Собствениците ходели непрекъснато да ги мият, защото котките по цял ден лежали върху тях и има реална заплаха  бълхите да нахлуят в купето. 
 
Тук стана един въшкарник - като цялата държава, ядосва се  Стоян Попов. Живял съм в Германия, там няма една улична котка или куче. Всичко е чисто, но никой не подхвърля храна на улицата, казва младият мъж, който по професия е военнослужещ. 
Минка Петкова също е бясна. Внучето  е цялото в червени големи петна, изпохапано е от бълхите. "Аз имам домашен любимец, но се грижа не само да е нахранен, но и обезпаразитен", казва жената. Досега се въздържала от остри реплики, но наскоро се скарала люто със съседката от първия етаж Гълъбина Михайлова. "Най-шокиращото е, че тя работи в системата на здравеопазването. А вместо да дава пример на другите, помага да се развъждат бълхите в блока", дразни се Минка Петкова. Въпреки множеството забележки две дами от първия и втория етаж продължават да се грижат за благоденствието на уличните котки.
 
Проверка на "Марица" показа, че Гълъбина Михайлова работи като медицински лаборант в катедра "Хигиена" във факултета за обществено здраве на Медицинския университет. Мобилният  телефон вдигна жена, която се представи като нейна братовчедка. "В момента котките се кастрират. Проблем с бълхи няма, подали сме сигнали срещу съседите за нехуманното отношение във фондация "Анимал", оплакахме се и в полицията, защото Законът за защита на животните трябва да се спазва", каза тя по телефона.
 
Продължителните жеги през лятото са идеално време за развъждане на бълхи, а бездомните котки са основният преносител, коментира шефката на Дезинфекционна станция Деспина Гърова. Всеки ден там има сигнали. По думите , отките се справят много добре с оцеляването си в големия град. Дезинфекторите  изпълняват заявките в рамките на 24 часа. Цената на една пръскачка със специален химически разтвор струва 48 лева. Входът, мазетата и стълбищата обаче трябва да се третират поне два пъти, за да се изтребят и яйцата на бълхите.