Окръжната прокуратура в Русе повдигна обвинения срещу 76-годишния шофьор на камион Петко С., който вчера прегази 5-годишно момиченце в кв. „Долапите“, съобщиха от държавното обвинение.

Трагедията стана вчера около 11.30 часа. Малката Рая била блъсната от камиона „ГАЗ-53“ на ул. „Бяла черква“, докато водачът правел завой. Мъжът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан.

В обвинението срещу 76-годишния Петко С. са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието.

Старецът, затрил детето в Русе, в миналото бил съден за смърт на пътя

По делото са извършени огледи, разпити, назначени са съдебномедицинска и автотехническа експертиза.

Шофьорът е задържан за срок до 72 часа. При задържането му е взето предвид и това, че до момента Петко С. е осъждан два пъти за пътнотранспортни произшествия.

При предишна катастрофа мъжът е причинил смъртта на друг човек, има присъда и за причиняване на средна телесна повреда в трета катастрофа.

За сегашното му обвинение законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години и отнемане на шофьорската му книжка.

Съседи на бабата на убитата Рая разказват, че момиченцето било единствено дете, чакано цели 10 години. Съседката Цанка Петрова разказва, че всеки ден Петко С. минавал покрай къщата й и винаги карал бързо, пише „Русе медия“.

Съседката Цанка Петрова разказва, че всеки ден мъжът минавал покрай къщата й и винаги карал бързо. „Няколко пъти съм му казвала, той продължаваше и ето докъде стигнаха нещата. С този камион имах чувството, че беше магистрала. Аз имам две внучета, които ги стискам като обезумяла в ръцете си, за да не станат тези неща, защото носим страшна отговорност за децата.

Тази баба не знам как ще се чувства занапред. Аз познавам много добре детето, бабата, дядото. Бабата тотално е срината. Аз видях тя как го прегръща, то вече беше… беше нещо ужасно“, споделя жената.

Въпреки че в квартала е забранено преминаването на тежкотоварни камиони, в случая нарушение няма.

„С този тонаж такива камиони се движат, защото ограничението разрешава по-малко тонажните камиони да минават, а за камиони над 5 тона е забранено движението в квартала. Голямо нещастие и голяма случайност, просто някакъв инцидент, който не знам как би се обяснил“, казва кметският наместник Светлин Савов. Той също познава добре шофьора, който от години живее в квартала.

Нови скандални подробности за шофьора, убил 5-годишно дете в Русе

76-годишният Петко е шофьор от 1962 година. До момента няма пътни произшествия, но е санкциониран за други нарушения. При проверката след инцидента вчера се е оказал и без технически преглед.

„Има наложени 7 предишни наказания с наказателни постановления, които са за стар период и за нарушения неизползване на обезопасителен колан, без технически преглед и закъсняла регистрация“, обясни ст.инспектор Стилиян Станев от „Пътна полиция“ - Русе.

По случая се води досъдебно производство, като все още се изяснява как точно се е стигнало до трагедията. По неофициална информация момиченцето е притичало през улицата след кучето си и е попаднало под задните гуми на камиона. Шофьорът, според обясненията му, не е разбрал за инцидента.