Общината в Чипровци ще стопанисва гората на училището в балканското градче и със спечелените пари ще помага за издръжката на школото, съобщиха от местната управа.
В планинската община край западната граница живеят само 3500 души и от години има само едно учебно заведение със 70 ученици. Всяка сутрин автобус обикаля балканските села и превозва децата към градското училище, пише Bulnews.bg.
 
Заради малкото възпитаници и оскъдния бюджет обаче всяка година школото трупа дългове. Миналата година МОН отпусна 60 000 лева целева субсидия, с които учебното заведение разплати сметките си. Но през последните месеци са се натрупали още близо 50 000 лева дългове.
За да помага на школото за оцеляването и нормалната му работа, общинската управа е сключила договор за стопанисване на 7000 дка училищна гора. Работници ще секат повалените от ледолом дървета, а парите от добива ще отидат за покриване на борчове.
 
Училище „Петър Парчевич” се смята за наследник на първото българско светско училище, отворено още през 1624 година. Преди дни общинския съвет в Чипровци реши да освободи от такса за детска градина младите семейства, за да посещават всички деца занятия. Балканското градче плаща и 1000 лева за родено бебе. „Основна задача ни е да задържим децата и младите хора, за да спасим родния си край!”, казва кметът Пламен Петков.