37-годишен търновец стана поредната жертва на телефонни измамници, които се представили за полицаи и намесили името на известния адвокат Марин Марковски. За случая разказа потърпевшият, който пожела да запази анонимност, но иска да предупреди хората за измамната схема, пише "Янтра ДНЕС".

„Обадиха ми се по телефона. Мъжки глас ми се представи за полицай от Областната дирекция във В. Търново и ми обясни, че е задържан руски гражданин във връзка с инцидент на Арбанаси. Тъй като колега на обаждащия ми се „полицай“ го насочил към мен, понеже владея английски и руски, ми предложиха да отида в полицията, за да превеждам на задържания, а като за услугата ще ми бъде заплатен съответно хонорар“, разказва жертвата. За по-голяма достоверност на разговора обяснили, че задържаният руски гражданин е солиден бизнесмен в сферата на туризма и е наел адвокат Марин Марковски, който щял да се свърже с него по телефона.


Последвало обаждане и от мнимия адвокат, който обяснил на търновеца, че случаят е деликатен, помолил го да купи от аптеката лекарства за клиента му, който е диабетик, и да му ги занесе в полицията. Втората заръка била да преведе възможно най-бързо сумата от 90 евро за дознателка от Габрово, която вече пътувала към В. Търново, за да „спаси“ задържания и да съдейства за по-бързото му освобождаване. В желанието си да помогне, жертвата веднага купил заръчаните медикаменти и превел парите на името на Слободан Младенов, който трябвало да ги предаде на дознателката.

„Всичко стана много бързо, тези хора постоянно ми звъняха, говорех ту с единия, ту с другия, подлагат те буквално на психо атака, за да нямаш време да помислиш за случилото се. Сега се чудя как се хванах на въдицата, но тогава не успях да реагирам“, разказва измаменият мъж. Разбира за хитрата схема едва, когато стигнал пред полицията и получил ново обаждане, че трябва да преведе още пари. Той отказал и веднага последвали заплахи и обиди, след което телефоните на измамниците били изключени.

Това, което озадачава измамения търновец е фактът, че телефонните измамници са знаели къде работи, което го навежда на мисълта, че не е избран случайно. „В случая едва ли ще бъдат заловени измамниците, но се надявам да няма други хора, които да се хванат като мен“, допълва мъжът.

А името на адвокат Марковски, оказва се, се използва не е за първи път. Преди 2 г. по подобна схема ало измамници се опитаха да измамят директора на едно от училищата във В. Търново, но за щастие измамата бе осуетена навреме.